Άδειο δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεμάτοι με μπλόκα αστυνομίας και τροχαίας, είναι από τα ξημερώματα, από τις 00.30 συγκεκριμένα, οι εικόνες που παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που βρίσκονται στο επίπεδο 4, και ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα μέτρα της υποχρεωτικής μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 τα ξημερώματα, τέθηκαν σε ισχύ, με τους πολίτες να δείχνουν ότι πειθαρχούν στα μέτρα. 

Δείτε εικόνες από την Αθήνα μετά τις 00:30 




Που εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα εφαρμόζονται στις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» περιοχές. Στις «κόκκινες» ανήκουν η Κοζάνη και από την Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στις «πορτοκαλί» βρίσκονται η Ανατολική και Δυτική Αττική, κεντρικός, βόρειος, νότιος και δυτικός τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, οι Σέρρες, Τρίκαλα, Βοιωτία και Θήρα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει έως τις 5 το πρωί και θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμη η φόρμα την οποία θα συμπληρώνουν οι εργοδότες και θα την δίνουν στους εργαζόμενους που τυγχάνει να δουλεύουν βράδυ και την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

 Οι έλεγχοι χθες πρώτη ημέρα, περιορίστηκαν σε συστάσεις, στην πλειοψηφία τους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύ πιο σκληροί σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς πια δεν επιτρέπεται  η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

 Μόνο για λόγους υγείας η μετακίνηση

Ωστόσο, πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μετά τα μεσάνυχτα και αυτοί είναι λόγοι υγείας. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο. Σε περίπτωση ελέγχου αυτό αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η δικαιολόγηση της μετακίνησης αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Δείτε εικόνες από την Θεσσαλονίκη μετά τις 00:30 

2te2
2te3
2te4
2te5
2te6
2te7

 Εξαιρέσεις

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

 Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

 Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση  χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

 Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

 Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.