Σε κόκκινο συναγερμό, μετά τη «έκρηξη» κρουσμάτων του κοροναϊού βρίσκεται τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, παρά το ότι βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα, τα οποία όμως φαίνεται να μην αποδίδουν αρκετά.

Η Τετάρτη μάλιστα επεφύλασσε μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 κρουσμάτα μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ήδη μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχει εκτοξευθεί στους 108.

Την ίδια ώρα, στο«κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες και όπως ανακοινώθηκε σε καθεστώς lockdown εντάσσονται τρεις ακόμη περιφέρειες (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη).

Για να αποφευχθεί το τρομακτικό σενάριο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα -αυστηρότερα- μέτρα, με σκοπό την αποφυγή της περεταίρω εξάπλωσης του φονικού ιού.

Οι αναφορές μάλιστα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα που θα ανακοινωθεί αύριο, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση δεν μιλά σε καμία περίπτωση για γενικό lockdown αλλά για αυστηριοποίηση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και κερδίζουν έδαφος είναι τα εξής :

Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος στα μαγαζιά. Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι να κλείνει νωρίτερα η εστίαση ενώ εάν δουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε πιθανό να ακολουθήσει η χώρα μας μοντέλο Γαλλίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.

Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, έχει διαψευστεί ακόμη περισσότερες αλλά έχει αρχίσει επανέρχεται. Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος συνέστησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Με τη μάσκα να παραμένει – όπως λένε οι ειδικοί – το νούμερο ένα όπλο κατά του κοροναϊού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.

Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές. Αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται οι σχολικές μονάδες να αποτελούν μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι πιθανό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Εφιαλτικές προβλέψεις από τους ειδικούς

Τις ανησυχίες των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρας επιβεβαίωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών,Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως το Σαββατοκύριακο έως και 2.000 κρούσματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.

«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Καθηγητής Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1: Αν δεν γίνει τώρα ένα lockdown διακινδυνεύουμε την ανάκαμψη του 2021

«Τα τοπικά lockdown δεν αποδίδουν καθώς διευρύνεται η διασπορά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής οικονομικών Παναγιώτης Πετράκης.

Ο κ. Πετράκης σημείωσε πως «είναι προτιμότερο να γίνει τώρα ένα lockdown», λέγοντας ότι «εάν γίνει αργότερα η χώρα διακινδυνεύει την ανάκαμψη του 2021».

«Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη έρευνα παγκοσμίως για να δούμε αν συμφέρει να έχουμε lockdown νωρίτερα ή αργότερα. Η έρευνα τείνει να δείξει ότι όσο νωρίτερα παίρνουμε τα μέτρα τόσο καλύτερο και οικονομικά και επιδημιολογικά. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Καμπανάκι» Λινού στα Παραπολιτικά 90,1

«Υπάρχουν κάποιοι που δεν φοβούνται τον κοροναϊό γιατί η θνητότητα δεν είναι μεγάλη σε σχέση με άλλες ασθένειες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Η κ Λινολυ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ζήτησε την καθολική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και επέκταση της τηλεργασίας και συνταγογράφηση του τεστ για τον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιβαρυνθεί σημαντικά επιδημιολογικά, καθώς τα κρούσματα είναι αυξητικά.

Πρύτανης ΑΠΘ: Χωρίς πρόσθετα μέτρα θα δεκαπλασιαστούν τα κρούσματα σε 15 μέρες στη Θεσσαλονίκη

Δύσκολες μέρες έρχονται για τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως τα κρούσματα θα δεκαπλασιαστούν σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

«Με βάση τις τιμές που καταγράφονται στα λύματα της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες, σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, φτάνοντας τις 4.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Έρχονται τα χειρότερα αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα

Κρίσιμη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως ο κοροναϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι.

«Η κατάσταση δεν είναι έκτος ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη, όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το δεύτερο κύμα κοροναϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο… Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» προειδοποίησε.

«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως. Προφανώς θα έχουμε (τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους».