Διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Το δικαίωμα της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας στο επίκεντρο και τα συγχαρητήρια στη Σοφία Ζαχαράκη για το συντονισμό της συζήτησης 


Το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση σε περιόδους πανδημίας, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της εκπαίδευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που τίθεται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, ήταν οι δύο θεματικές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


«Παρά τις αντιξοότητες, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοποίησε την ελληνική προεδρία της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να αναδείξουμε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στη χώρα αλλά και διεθνώς, καθώς και να ανταλλάξουμε προτάσεις και καλές πρακτικές», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία «άνοιξε» τη διαδικτυακή συνάντηση. Χαρακτήρισε, δε, «κοινό παρανομαστή» των δύο θεματικών που συζητήθηκαν, «την απαιτούμενη συστράτευση δυνάμεων και την προστιθέμενη αξία στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών».


Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμούς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejcinovic Buric και η Ευρωπαία επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel (γραπτή παρέμβαση).


Το συντονισμό της Άτυπης Συνάντησης πραγματοποίησε η υφ.Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τοποθετήθηκε και στις δύο θεματικές. Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη δέχθηκε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια από τους διοργανωτές, τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον «άψογο» συντονισμό που έκανε ως προεδρεύουσα της συνάντησης, αντικαθιστώντας την κ. Κεραμέως, η οποία είναι σε καραντίνα, μετά το θετικό αποτέλεσμα του τεστ για κορονοϊό, στο οποίο υποβλήθηκε. Επιπλέον, για τη θεματική της Covid-19 έγιναν εισηγήσεις και από τον υπουργό Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γεωργίας, Mikheil Chkhenkeli, τον τ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλη Σκουρή και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του Συμβουλίου, Sjur Bergan, και δεκάδες άλλους εγγεγραμμένους υπουργούς και στελέχη από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Για τη θεματική της αλληλεπίδρασης της εκπαίδευσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός, ο αρχιτέκτων, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA, Paolo Vitti, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Εμμανουέλα Δούση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Αθήνας για τον COVID-19» από τους Υπουργούς των κρατών-μελών.


Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με τις ίδιες θεματικές, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης των αποφάσεων των υπουργών Παιδείας που προηγήθηκαν. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι συντονιστής των δράσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μέλος της ειδικής διυπουργικής επιτροπής του υπ.Εξωτερικών για το σκοπό αυτό, ήταν ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.