«Ήταν επιβεβλημένη η απόφαση της πολιτείας να επιβάλει τα μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιδημιολογία των λυμάτων είναι μια γνωστή επιστήμη η επιστημονική μας όμως ομάδα, που προέρχεται από επτά επιστημονικά τμήματα, έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο επιστημονικό τέτοιο που εξειδικεύει κα εξορθολογίζει ακόμα περισσότερο τις τιμές αυτές που βρίσκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊώνου διευκρίνισε ότι «στις 12 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε 5-7 κρούσματα, βρίσκαμε δεν βρίσκαμε τον ιό στα λύματα», ωστόσο όπως είπε «στις 21 Οκτωβρίου βρήκαμε 500%, 5 φορές επάνω, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα ποσοστό κρουσμάτων μέχρι τα 200, στις 27 Οκτωβρίου ήμασταν πάλι 5 φορές πάνω από τις 21η που σημαίνει ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια πρόγνωση για τις επόμενες 3-4 μέρες άρα πιθανόν και να ξεπεράσουμε και τα 400 αυτές τις μέρες».

«Θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα που σωστά ελήφθησαν, σε συνδυασμό με την ατομική συνείδηση του καθενός από εμάς, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα βοηθήσουν έτσι ώστε σε μια εβδομάδα από σήμερα να αρχίσουμε τουλάχιστον να βλέπουμε επιπεδοποίηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τις χθεσινές εικόνες διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη πριν το lockdown, επισήμανε ότι «όλες αυτές οι δράσεις είναι καταδικαστέες» τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρχει ατομική συνείδηση».

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, όσο και αν ιδιοτελές ακούγεται αυτό που θα πω ότι πρώτα από όλα προστατεύουμε τον εαυτό μας, εδώ είναι η ατομική συνείδηση και μέσω της προστασίας του εαυτού μας προστατεύουμε τους κοντινούς ή λιγότερο κοντινούς μας ανθρώπους. Τώρα ήρθε η ώρα της πράξης», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

«Τα μέτρα της πολιτείας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθηθούν, αν όλοι μας τηρήσουμε αυτά τρία απλά πράγματα, μάσκα, απόσταση απολύμανση συνειδητά θέλω να ελπίζω ότι από την μεθεπόμενη Δευτέρα τουλάχιστον θα επιπεδώσουμε την εικόνα και σιγά –σιγά να αρχίσει να μειώνεται», δήλωσε επιπρόσθετα.