«Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως «τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ακόμη ανέφερε ότι δεν τον βρίσκει αντίθετο το σενάριο του lockdown δύο ταχυτήτων, ενώ την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ του lockdown «φυσαρμόνικα» στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Δεν εφησυχάζουμε, ότι κι αν ακούσουμε δεν εφησυχάζουμε. Θα χαμογελάσουμε πλατειά όταν παγιωθεί κάτι. Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται και από τις μεθόδους μας και τις αναλύσεις μας μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χαμογελάσουμε πλατειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

«Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιού στα λύματα αυτής της εβδομάδας είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως και η προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με την προ-προηγούμενη είναι κατά 25%. Αρχίζει η καμπύλη να οριζοντιώνεται. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα θα φανεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδος ότι έχει αρχίσει μια καλή πτωτική τάση η οποία όμως θέλει και άλλη μια εβδομάδα για να παγιωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα να αρθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε: «Πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν περιορισμοί και την περίοδο των Χριστουγέννων, ποιοι περιορισμοί όμως από αυτούς μπορούν να αρθούν και με ποιο τρόπο είναι μια μεγάλη κουβέντα. Εμείς λέμε συνέχιση των μέτρων και τα Χριστούγεννα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από την υπόλοιπη Ελλάδα όταν θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε: «Είναι μια προσέγγιση που δεν θα με έβρισκε αντίθετο».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη λογική του lockdown ακορντεόν, απάντησε: «Σαν μια γενική θεώρηση ναι. Κάθε φορά που θα βλέπουμε κάτι να ξεφεύγει θα πρέπει να επανερχόμαστε μέχρι ο πόλεμος με το εμβόλιο να κερδηθεί και να φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Όμως τώρα έχουμε «εμβόλιο», τη μάσκα μας, την απόσταση και την απολύμανση. Είναι το καθημερινό ατομικό μας εμβόλιο».