Αυστηρά μέτρα που θα πιέσουν όχι μόνο την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, αλλά και το υγειονομικό σύστημα και τις τοπικές οικονομίες τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δυστυχώς η χαλάρωση και η απειθαρχία στα μέτρα αλλά και η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει ο ιός, έφεραν το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ και άλλες περιοχές, όπως η Μαγνησία, παίρνουν το δρόμο των «κόκκινων» περιοχών στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Αν και αρχικά, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα Λύκεια παρέμειναν ανοιχτά, ωστόσο, με περαιτέρω διευκρινίσεις από την Πολιτική Προστασία, τελικά αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Το «λουκέτο» στα Λύκεια και στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης και των Σερρών μπαίνει από αύριο με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Λύκεια στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν "γκρι" επιδημιολογικές ζώνες (Θεσσαλονίκη – Σέρρες) αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν τελικά γιατί εκτός του ότι ήταν μια εισήγηση της επιτροπής σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα, όπως και έγινε, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο (δεν έχει προκύψει καμία διασπορά από τα παιδιά Λυκείου). Ωστόσο διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία.

Σε αντίθεση με τα δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια, τα παιδιά των τάξεων του Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα και φυσικά το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown, δηλαδή θα αποκλείεται η πρόσβασή τους σε πλατείες και σε άλλα μέρη που μπορεί να συχνάζουν.