«Αν η χώρα δεν προχωρούσε σε νέα μέτρα, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές και θα βλέπαμε εικόνες που έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο παθολόγος λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Ο κ. Λαζάνας τόνισε πως ανησυχεί ιδιαίτερα λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Λαζανά στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Τόσο καιρό δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και αυτό που τώρα έχει γίνει είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητάς μας όλο τον προηγούμενο καιρό. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, χρειαζόμαστε ψυχίατρο!», επισήμανε ο παθολόγος λοιμωξιολόγος.

Ερωτηθείς τι θα γινόταν αν δεν μπαίναμε τώρα σε lockdown, απάντησε: «Νομίζω ότι μπορεί να φτάναμε και σε σκηνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα φτάναμε σε σκηνές δραματικές».

«Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί υπάρχει πολύ ιικό φορτίο στην κοινότητα, υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος έχει μολυνθεί το θέμα είναι να μην αυξηθεί αυτή η μόλυνση και για αυτό γίνεται και το lockdown», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την κριτική του κ. Πολάκη για τα ανοιχτά Δημοτικά σχολεία, ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον κ. Πολάκη. Από την αρχή αυτής της επιδημίας υπάρχουν ιατρικές απόψεις, δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες στην πορεία μπορεί να αναιρεθούν. Ο ΠΟΥ δημοσίευσε χθες ότι στα παιδιά του Δημοτικού υπάρχει πολύ μικρή μετάδοση, μιλάμε για τον κορονοϊό. Αυτό που είπε ο κ. Πολάκης δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας ότι τα παιδιά μεταφέρουν και έχουν ιώσεις , αυτά είναι πράγματα σωστά όμως τώρα μιλάμε για τον κορονοϊό συγκεκριμένα. Βέβαια στον ΠΟΥ έγινε μια σύσκεψη όπου η Σλοβενία και το Ισραήλ παρουσίασαν άλλα στοιχεία, ότι υπήρχε μετάδοση από τα σχολεία. Στην επιτροπή μας συζητήθηκε πάρα πολύ το θέμα και όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός ότι η απόφαση για τα σχολεία δεν ήταν ομόφωνη. Δηλαδή και εμείς στην επιτροπή είχαμε τις ενστάσεις μας κατά πόσο τα Δημοτικά θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά ή όχι. Τα επιστημονικά δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν συνηγορούνε υπέρ του κλεισίματος των Δημοτικών».

«Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μια κυβέρνηση παίρνει τέτοιες αποφάσεις, είναι τα οικογενειακά δεδομένα, είναι τα οικονομικά δεδομένα, είναι η ψυχολογία των παιδιών. Είναι ότι τα παιδιά του Δημοτικού δεν μπορούν να κάνουν τόσο καλά μάθημα μέσω του διαδικτύου, δεν είναι εκπαιδευμένα δηλαδή πάρα πολλά θέματα. Αυτό που βαρύνει πάρα πολύ, και σας το λεω εγώ που δεν ήμουν πάρα πολύ θετικός, είναι η ψυχολογία των παιδιών. ...Πιστεύω ότι ακόμα και αυτοί που ψήφισαν να είναι ανοιχτά τα σχολεία έχουν τους ενδοιασμούς τους, ακόμα και ο Πρωθυπουργός βλέπετε ότι είπε ότι δεν είναι ομόφωνη η απόφαση δηλαδή και αυτός άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό ότι μπορεί να κλείσουν και αυτά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τις αναφορές του κ. Πολάκη ότι έχουν αποχωρήσει μέλη από την επιτροπή και ότι η κυβέρνηση έχει αναγκάσει την επιτροπή να αλλάξει τις αποφάσεις της, ανέφερε: «Κανένα μέλος δεν έχει αποχωρήσει από την επιτροπή».

Στη ερώτηση για το αν υπήρξε παρέμβαση για να αλλάξει τις αποφάσεις του είτε ήταν ομόφωνη είτε ήταν με πλειοψηφία, απάντησε: «Να αλλάξουμε αποφάσεις όχι, μερικές φορές έχει γίνει ξανά συζήτηση για το θέμα. Πρέπει να έχουμε κάνει γύρω στις 150 συνεδριάσεις από τότε που έχει αρχίσει να λειτουργεί αυτή η επιτροπή, σκεφτείτε ότι συνεδριάζουμε 4 και5 ώρες, πόσες ώρες μας έχει χάσει το σπίτι μας η δουλειά μας, χωρίς αμοιβή και αυτό είναι υποχρέωσή μας για τη δημόσια υγεία, για το καλό του ελληνικού λαού αφιλοκερδώς να βοηθάμε και δεν σας κρύβω ότι πάρα πολλοί από εμάς έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας γιατί δεν ξέρουμε αν οι αποφάσεις είναι σωστές, αν πρέπει να πάρουμε κάτι παραπάνω, αν έχουμε κάνει κάπου λάθος . Πάντως πολλές φορές στην επιτροπή θέτουμε θέματα εμείς πριν από την κυβέρνηση ή από την κοινωνία. Δεν είναι απλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο το έργο της επιτροπής. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Πολάκη και τον κάθε πολιτικό ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων, πρέπει όλοι ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε για να αγωνιστούμε για το καλό όλων μας. Να μην καταστραφεί η χώρα και να μην χάσουμε ανθρώπους».