Έντονες ανησυχίες για τη διασπορά του ιού εκφράζει η ιατρική κοινότητα, καθώς σημειώνεται στασιμότητα στα ημερήσια κρούσματα και όχι πτώση, όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση τα δεδομένα του Μαρτίου. Η επιδημιολογική καμπύλη δεν επιπεδώνεται παρά την επιβολή αυστηρών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πάνω από δυόμιση εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα και τρεισήμισι στη Θεσσαλονίκη.

Οι 1.004 νεκροί, μάλιστα από τις αρχές του Νοεμβρίου έχουν συγκλονίσει ειδικούς και πολίτες. Για να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα ημερήσια κρούσματα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, καθώς οι ΜΕΘ σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα «αποτελούν είδος προς εξαφάνιση». Για την προσπάθεια διαχείρισης του ιού μάλιστα στήθηκε η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 402 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι αναπόφευκτη η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ζητούν την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ.

Το τρίτο κύμα έρχεται και θα είναι πιο δύσκολο από το δεύτερο

Το τρίτο κύμα της πανδημίας ενδεχομένως θα είναι δυσκολότερο από το δεύτερο, προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι πάρα πολύ μακριά, καθώς λογικά θα έρθουμε αντιμέτωποι του μετα τις γιορτές.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» τόνισε.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.


«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.


Σταματήστε να ασχολείστε με τα ρεβεγιόν

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα.

«Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

Κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη

Είναι σχεδόν απίθανο να τηρηθεί η αρχική ημερομηνία άρσης του lockdown, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ενώ συμπλήρωσε πως για να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση, πρέπει η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ να αγγίξει το 30% - 40%.

«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή η επιπέδωση κρατά πέντε ημέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε μια καθοδική τάση. Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από χίλια, τουλάχιστον, και 500 ιδανικά, θα υπάρξει μια περίοδος μία δύο εβδομάδων που η πανδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει και αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι το σύστημα υγείας, όταν δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σύψας λέει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα κρούσματα δεν θα έχουν πέσει.

«Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατώ, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω».

Μέχρι την άνοιξη, όπως λέει, θα πηγαίνουμε με κυλιόμενο lockdown.

«Το πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την Άνοιξη, το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνοδεύεται από νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο και θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, έτσι πιστεύω θα πάμε μέχρι την άνοιξη» σημείωσε.

Να επιβληθεί καθολικό lockdown

Για καθολικό lockdown στη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «Από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστείς να μπει στο νοσοκομείο και στις μονάδες θα χρειαστείς κάποιες μέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6.

Άρα τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει αυτό».

Έπειτα, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως «Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα».

Ενώ πρόσθεσε:

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί».

Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς

Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ, και κατά πόσο η αύξηση του αριθμού αυτών θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ίδιος τόνισε ότι «Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς. Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440 χιλιάδες τεστ. Εμείς κάνουμε 210. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς. Εμείς 150. Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ. Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες. Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι σε σχέση με έναν γενικό γιατρό στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα δεν ισχύει ότι δε λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχουν και κάποιο γιατρό στον οποίο απευθύνονται για τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλα θα αποφασιστούν στο τέλος της εβδομάδας

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την άρση ή μη του lockdown, που όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου.

«Προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων» είπε στο Mega η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε.


Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown εξαρτάτα από τον αριθμό των κρουσμάτων όπως είπε.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» ανέφερε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.