Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, αποτυπώνει η πραγματοποίηση αεροδιακομιδής τριών ασθενών με κοροναϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ, τρεις ασθενείς από τη Δράμα μεταφέρονται με ειδική πτήση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και μέσα σε ειδικές κάψουλες με αεροσκάφος C-30 σε νοσοκομεία της Αθήνας. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το πρωί, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Καβάλα.

Στο νοσοκομείο της Δράμας τις τελευταίες μέρες η πίεση ήταν έντονη, ενώ υπήρχαν προβλήματα με τη διάθεση οξυγόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις βαριά νοσούντες μεταφέρονται με C-130 από τη Δράμα σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας. Συγκεκριμένα, μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό και στο Αττικό προκειμένου να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος είναι ασφυκτική, καθώς τα περισσότερα έχουν πληρότητα σε ΜΕΘ που ξεπερνά το 90%. Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται σε έξαρση και το ΕΣΥ έχει γονατίσει, γεγονός που αποδεικνύουν και οι 597 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας.

Υποχωρεί η διασπορά του κοροναϊού και στη Θεσσαλονίκη

Το γεγονός ότι η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστέι στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει πως εντός λίγων ημερών θα υπάρξει μια χαλάρωση και στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Πτώση του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 και στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την Θεσσαλονίκη έχουν ήδη διαπιστώσει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει εδώ και δέκα ημέρες και στη συμπρωτεύουσα κάτω από το 1, όπως κάτω από το 1 βρίσκεται σταθερά και ο Rt στην Αττική, με τον δείκτη να βρίσκεται τώρα στο ίδιο επίπεδο και για τις δύο μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το Rt βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες στο 0,9 για τη Θεσσαλονίκη, ενώ για την Αττική βρίσκεται στο 0,75.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το Rt για τη Θεσσαλονίκη είχε φτάσει ακόμη και στο… 2,8, με την Αττική να σημειώνει το ανώτερο σημείο του δικού της Rt όχι πάνω από το 1,65.

Εκείνο το στοιχείο, το οποίο χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη είναι ότι η συμπρωτεύουσα είχε εμφανίσει αρχικά πάρα πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τη διασπορά του SARS – COV 2 να είναι ευρύτατη στην κοινότητα, αλλά η εικόνα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη μεταβληθεί κα δεν απέχει πλέον από εκείνη της Αττικής.

Σύμφωνα με τα κυλιόμενα επταήμερα, τα οποία παρακολουθούν επισταμένως τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η πτώση της διασποράς των ημερησίων κρουσμάτων του SARS – COV 2 στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής και σαφής, και μάλιστα από τις 21 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα, από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου είχαμε 3.898 νέα κρούσματα, ενώ από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου είχαμε 4.745, δηλαδή η πτώση είναι της τάξης του 18%...