Κοροναϊός: Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ - Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την παράταση του lockdown - Γρίφος η εστίαση, μετά τις γιορτές τα σχολεία
Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων και ανακοινώσεων αναμένεται να είναι η τρέχουσα, καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει καταρχάς για το αν και εν συνεχεία για το πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση κορωνοϊού και συνεπώς το μονοπάτι της εξόδου από το lockdown.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιακή άρση του lockdown και τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στη χώρα μας δεν δείχνει να παρουσιάζει την αναμενόμενη βελτίωση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην 4η εβδομάδα του lockdown. Μετά την πρόσκαιρη χθεσινή μείωση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο αφενός λόγω Σαββατοκύριακου και αφετέρου επειδή πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ από τις υπόλοιπές μέρες, η ανησυχία επέστρεψε, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.
Φυσικά γίνεται εύκολο κατανοητό, πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση περί άρσης του lockdown.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων, είναι ανησυχητικός, καθώς φαίνεται πως η πορεία της πανδημίας πηγαίνει «προς τα πίσω».
«Αν διατηρηθεί αυτός ο αριθμός θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Ελπίζω ότι δεν θα διατηρηθεί, καθώς τότε το lockdown δεν δουλεύει τόσο καλά όσο νομίζουμε» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Πίεση στις ΜΕΘ
Χθες τα νέα κρούσματα ήταν 2.199, ενώ την Τρίτη 24 Νοεμβρίου τα κρούσματα ήταν 2.135. Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ εντάθηκε μέσα στις επτά αυτές ημέρες, καθώς οι διασωληνωμένοι ήταν 562 και ανήλθαν σε 615 - αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, καθώς το μεσημέρι η έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε 596 διασωληνωμένους, και το βράδυ ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 615.
Πολύ μικρή, οριακή, βελτίωση μαρτυρούν για το ίδιο διάστημα τα στοιχεία για τις νοσηλείες, πανελλαδικά και στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Την τελευταία Τρίτη του Νοεμβρίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, σε απλές κλινικές και ΜΕΘ, ήταν 4.441 και χθες είχαν πέσει στους 4.252.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 2.131 ασθενείς, μειωμένοι κατά 56 από εκείνους της προπερασμένης Τριτης. Οι απλές κλίνες των νοσοκομείων της "κόκκινης" βόρειας Ελλάδας που διατίθενται για τους ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων, και αυτη είναι μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
Μόνο… η παράταση του lockdown σίγουρη
Αυτός είναι και ο λόγος που το μόνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι μια νέα παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου που «λήγει» η καραντίνα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο, αλλά και τα σχολεία.
Αυτό που συζητείται είναι τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους, καθώς θα είναι καταστροφικό εάν αναγκαστούν να κατεβάσουν εκ νέου ρολά.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου κύματος, που θα φέρει με τη σειρά του ένα νέο lockdown.
Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της χώρας μας, στο μονοπάτι της άρσης του lockdown, καθώς και τι θα φέρει η επόμενη μέρα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».
Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μετά την πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων της Δευτέρας, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλη συζήτηση γύρω από τον πολύ μικρό αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν, σήμερα ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του φονικού ιού, ξεπέρασε και πάλι τους 2.000. Παράλληλα, ξανά πάνω από 100 ήταν οι θάνατοι σε μόλις 24 ώρες, τη στιγμή που πολύ μικρή μείωση παρουσίασαν οι διασωληνωμένοι.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σήμερα η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με χθες. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική που ακολουθεί.
Έτσι, από τα 2.199 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 538 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 413 κρούσματα.
Ακόμα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Λάρισα με 112 κρούσματα, ενώ 85 ανακοίνωσε η Πέλλα και 81 η Δράμα.
Πολύ μεγάλη είναι ξανά η διασπορά στο σύνολο της χώρας.
Αναλυτικότερα:
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 107.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες, ενώ 4.919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιακή άρση του lockdown και τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στη χώρα μας δεν δείχνει να παρουσιάζει την αναμενόμενη βελτίωση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην 4η εβδομάδα του lockdown. Μετά την πρόσκαιρη χθεσινή μείωση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο αφενός λόγω Σαββατοκύριακου και αφετέρου επειδή πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ από τις υπόλοιπές μέρες, η ανησυχία επέστρεψε, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.
Φυσικά γίνεται εύκολο κατανοητό, πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση περί άρσης του lockdown.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων, είναι ανησυχητικός, καθώς φαίνεται πως η πορεία της πανδημίας πηγαίνει «προς τα πίσω».
«Αν διατηρηθεί αυτός ο αριθμός θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Ελπίζω ότι δεν θα διατηρηθεί, καθώς τότε το lockdown δεν δουλεύει τόσο καλά όσο νομίζουμε» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Πίεση στις ΜΕΘ
Χθες τα νέα κρούσματα ήταν 2.199, ενώ την Τρίτη 24 Νοεμβρίου τα κρούσματα ήταν 2.135. Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ εντάθηκε μέσα στις επτά αυτές ημέρες, καθώς οι διασωληνωμένοι ήταν 562 και ανήλθαν σε 615 - αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, καθώς το μεσημέρι η έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε 596 διασωληνωμένους, και το βράδυ ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 615.
Πολύ μικρή, οριακή, βελτίωση μαρτυρούν για το ίδιο διάστημα τα στοιχεία για τις νοσηλείες, πανελλαδικά και στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Την τελευταία Τρίτη του Νοεμβρίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, σε απλές κλινικές και ΜΕΘ, ήταν 4.441 και χθες είχαν πέσει στους 4.252.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 2.131 ασθενείς, μειωμένοι κατά 56 από εκείνους της προπερασμένης Τριτης. Οι απλές κλίνες των νοσοκομείων της "κόκκινης" βόρειας Ελλάδας που διατίθενται για τους ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων, και αυτη είναι μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
Μόνο… η παράταση του lockdown σίγουρη
Αυτός είναι και ο λόγος που το μόνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι μια νέα παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου που «λήγει» η καραντίνα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο, αλλά και τα σχολεία.
Αυτό που συζητείται είναι τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους, καθώς θα είναι καταστροφικό εάν αναγκαστούν να κατεβάσουν εκ νέου ρολά.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου κύματος, που θα φέρει με τη σειρά του ένα νέο lockdown.
Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της χώρας μας, στο μονοπάτι της άρσης του lockdown, καθώς και τι θα φέρει η επόμενη μέρα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».
Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μετά την πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων της Δευτέρας, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλη συζήτηση γύρω από τον πολύ μικρό αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν, σήμερα ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του φονικού ιού, ξεπέρασε και πάλι τους 2.000. Παράλληλα, ξανά πάνω από 100 ήταν οι θάνατοι σε μόλις 24 ώρες, τη στιγμή που πολύ μικρή μείωση παρουσίασαν οι διασωληνωμένοι.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σήμερα η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με χθες. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική που ακολουθεί.
Έτσι, από τα 2.199 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 538 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 413 κρούσματα.
Ακόμα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Λάρισα με 112 κρούσματα, ενώ 85 ανακοίνωσε η Πέλλα και 81 η Δράμα.
Πολύ μεγάλη είναι ξανά η διασπορά στο σύνολο της χώρας.
Αναλυτικότερα:
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 107.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες, ενώ 4.919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.