Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο ενόψει των Χριστουγέννων, με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ωστόσο ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία click away – δηλαδή η παραλαβή από τα καταστήματα. Κατέστη όμως σαφές από τον κ. Γεωργιάδη ότι την υπηρεσία αυτή μπορεί να την αξιοποιεί μόνο ένα άτομο κι όχι παρέες περισσοτέρων.

«Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away)» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, για να πραγματοποιήσει κάποιος μετακίνηση και να μεταβεί σε ένα κατάστημα, πρέπει πρώτα να έχει είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά αποδεικτικό παραγγελίας του εκάστοτε προϊόντος. Τόνισε, πως η υπηρεσία θα γίνεται «ένας προς έναν», δηλαδή ένας πολίτης θα μεταβαίνει στο κατάστημα με το πιστωποιητικό παραγγελίας και θα παραλαμβάνει το πακέτο του από έναν εργαζόμενο.

Τονίζει μάλιστα πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν πραγματοποιείται, για να περιοριστούν οι συνωστισμοί, όχι στα εμπορικά καταστήματα που τηρούν ούτως η άλλως τα μέτρα, αλλά στους εξωτερικούς χώρους που παρατηρούνται έντονα φαινόμενα και δεν είναι εύκολο να τηρηθούν μέτρα αποστάσεων ασφαλείας. Μάλιστα οι ουρές έξω από τα καταστήματα μπορούν να είναι μέχρι εννέα ατόμων, με αποστάσεις δύο μέτρων ανά δύο άτομα.

Όπως τόνισε με τη σειρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, όποια επιχείρηση εντοπιστεί να έχει μέσα πελάτη θα τιμωρείται με πρόστιμο και κλείσιμο από 15 έως 90 μέρες.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως το μέτρο του click away επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.