«Μέχρι τώρα έχουν περιγραφεί 276 χιλιάδες περίπου version του κοροναϊού δηλαδή που έχουν μικροαλλαγές σε αυτά τα γράμματα, άρα οι αλλαγές δεν είναι κάτι το οποίο είναι καινοφανές, δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για την μετάλλαξη του κοροναϊού στην Αγγλία, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει λανθασμένα η αντίληψη ότι πρόκειται περί μιας μεταλλάξεως ή ότι συνέβη για πρώτη φορά μια μετάλλαξη και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι έγινε μετάλλαξη και τρελαθήκαμε όλοι».

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι ένας ιός RNA και κάθε φορά που αντιγράφει τον εαυτό του υπάρχει η πιθανότητα να κάνει μικρά λαθάκια στην αντιγραφή, να μην φτιάξει ακριβώς ίδιο αντίγραφο. Για να καταλάβετε έχει 30 χιλιάδες γενετικά γράμματα. Φανταστείτε μια αλφάβητο με τέσσερα μόνο γράμματα, με αυτά τα 4 γράμματα φτιάχνει όλη τη γενετική πληροφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μισές σχεδόν από αυτές έχουν παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι γιατί εκεί συμβαίνουν οι αλλαγές περισσότερο απ’ ότι στον κόσμο αλλά γιατί κάνουν πάρα πολύ αναλυτικό γενετικό χαρακτηρισμό, βρίσκουν δηλαδή την αλληλουχία των κορονοϊων. Από τις 276 χιλιάδες που έχουν περιγραφεί οι 120 χιλιάδες έχουν περιγραφεί από άγγλους επιστήμονες γιατί κάνουν τη δουλειά εκεί ενδελεχώς», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σήμερα στη Βρετανία κυκλοφορούν περίπου 25 χιλιάδες διαφορετικοί κοροναϊοί, ο ένας λίγο διαφορετικός από τον άλλο. Περίπου το 6% από αυτούς του κοροναϊούς έχει μαζεμένες 17 διαφορετικές μεταλλάξεις εκ των οποίων οι 9 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα που συνδέεται ο κορονοϊός με τον ανθρώπινο υποδοχέα και μια από τις μεταλλάξεις είναι στο σημείο της ακίδας που συνδέεται με τον υποδοχέα ακριβώς», δήλωσε επιπρόσθετα.
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η μετάλλαξη που είναι πιο ύποπτη για να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πείραμα που αυτό να το αποδεικνύει στο εργαστήριο».

«Έχουμε δει ότι στις περιοχές της Αγγλίας που αυξήθηκαν πολύ τα κρούσματα υπήρχε αυξημένη αντιπροσώπευση αυτού του ιού όμως όταν στην Αγγλία γινόταν πανηγύρι κάθε φορά που άνοιγαν τα μαγαζιά θα μπορούσε και αυτό να οδηγήσει σε μεταδοτικότητα και ακόμα και αν αποδειχτεί δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός της Αγγλίας και να λέει και πόσο της εκατό είναι αυτή η αύξηση γιατί δεν έχει γίνει το πείραμα να το ξέρουμε , δεν έχει δημοσιευτεί», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Αν έχει γίνει κάποιο μυστικό πείραμα και δεν το έχει μάθει η επιστημονική κοινότητα και το ξέρει μόνο ο ίδιος οφείλει να το δημοσιοποιήσει. Και το δεύτερο , και η αντίδραση που συμβαίνει είναι υπερβολική γιατί όλο αυτό το σετ των μεταλλάξεων, των 17 κυκλοφορεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και συζητιέται ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 12-20 ημέρες. Δηλαδή τι άλλαξε από χθες σε σχέση με προχθές, δεν υπήρχε ο ιός προχθές με αυτά τα χαρακτηριστικά;», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ο νέος τύπος του κοροναϊού είναι πιο θανατηφόρος, απάντησε: «Αυτό σε καμία των περιπτώσεων, το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι ίσως να συνδέεται λίγο καλύτερα με τον υποδοχέα του ανθρώπου και αν αυτό συμβαίνει και αν αυτό βγει σε αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταδοτικότητα, όχι σε αυξημένη θνητότητα. Ούτε αυτο επηρεάζει στο παραμικρό την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο καλύπτει αυτή την μετάλλαξη του ιού, ανέφερε: «Βεβαιότατα και κάνουν. Όταν κάνουμε εμείς το εμβόλιο δεν βάζουμε κομμάτι του κοροναϊού μέσα μας, βάζουμε μια αλληλουχία τέτοιων γραμμάτων σαν αυτών που σας είπα και δίνουν την πληροφορία στον οργανισμό μας να φτιάξει την πρωτεΐνη ακίδα του κορονϊού. Η πρωτεΐνη ακίδα ας υποθέσουμε ότι αποτελείται από 100 αμινοξέα η αλλαγή που έχει γίνει είναι σε ένα ή σε δύο αμινοξέα, ο οργανισμός μας δεν θα φτιάξει αντισώματα μόνο εναντίον αυτών των δύο συγκεκριμένων αμινοξέων όταν θα εμβολιαστώ, θα φτιάξει και εναντίον πολλών διαφορετικών άλλων αμινοξέων».

«Άρα ακόμα και αν από τα 20 διαφορετικά αντισώματα που θα έχω φτιάξει εγώ με το εμβόλιο το ένα δεν αναγνωρίζει καλά τον ιό λόγω μετάλλαξης τα υπόλοιπα 19 θα τον αναγνωρίσουν μια χαρά και θα τον μπλοκάρουν», διευκρίνισε.