Η εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα από τα «Παραπολιτικά» για το θέμα των μπλε κάδων αποκάλυψε τη σωρεία μεγάλων σκανδάλων από μια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), καθώς και παραβάσεις καθήκοντος που φτάνουν έως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αξιοποιώντας τα ευρήματα από την έρευνα των «Π», αλλά και συνεχίζοντας σε βάθος την έρευνα, το δικηγορικό γραφείο «Αλεξίου Χ. Κούγια και συνεργατών» τεκμηρίωσε και αποκάλυψε ότι εντός του ΕΟΑΝ έχει συσταθεί και λειτουργεί «εγκληματική οργάνωση», που διαπράττει επαναλαμβανόμενες κακουργηματικές πράξεις, με σκοπό να αποκομίσουν όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ οι μπλε κάδοι και να βλαφθεί η ανταγωνιστική εταιρεία των μπλε κάδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», το δικόγραφο της μήνυσης που συνέταξε η δικηγορική ομάδα του Αλέξη Κούγια τεκμηριώνει ότι στην «εγκληματική οργάνωση» που φέρεται να λειτουργεί εντός του ΕΟΑΝ συμμετέχουν, τουλάχιστον, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Ιωάννης Σιδέρης, η αν. προϊσταμένη της
Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης, Αργυρώ Ρεμούνδου, και οι υπάλληλοι της ίδιας Διεύθυνσης, Φανή Κοτζιά και Ελένη Κουρούδη.

Βέβαια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν στα «Π» ότι η τεκμηρίωση των αποδείξεων για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προστεθούν άμεσα (νυν ή/και πρώην) μέλη της διοίκησης του ΕΟΑΝ, υπάλληλοι που έχουν υπηρετήσει στον
ΕΟΑΝ.

Σημειώνεται ότι οι νομικές ενέργειες που αφορούν στην εγκληματική οργάνωση του ΕΟΑΝ επεκτείνονται στην έρευνα των φερόμενων παράνομων μετατάξεων και των αποσπάσεων των μελών της οργάνωσης
στον ΕΟΑΝ, ενώ ήδη εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 42059/29.12.2020 «εισαγγελική παραγγελία» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων.

Από τη συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να προκύψουν οι συνεργοί των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που
συνέβαλλαν (με παράβαση του νόμου) ώστε να μπορέσουν να υπηρετούν τα μέλη στον ΕΟΑΝ και να μπορούν να διαπράττουν τις κακουργηματικές ενέργειές τους.

Ανθρωποι που έχουν γνώση της έρευνας και μίλησαν στα «Π» αποκάλυψαν ότι οι ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνουν: (α) την προσπάθεια συγκάλυψης της οφειλής των περισσοτέρων από 87.000.000 ευρώ που χρωστούν οι μπλε κάδοι στους δήμους, (β) την, κατά παράβαση των πραγματικών δεδομένων, θετική εισήγηση για ανανέωση της έγκρισης του συστήματος των μπλε κάδων, (γ) τη διευκόλυνση προς την ΕΕΑΑ Α.Ε. ώστε να συνεχίζει να μην εφαρμόζει την εγκριτική απόφαση ανανέωσης του συστήματός της, (δ) τη μη εφαρμογή κυρώσεων, όπως ορίζει ο Νόμος 4496/2017, προς την ΕΕΑΑ Α.Ε. για τη μη εφαρμογή της εγκριτικής απόφασης ανανέωσης, (ε) την ψευδή και συκοφαντική εισήγηση για το ανταγωνιστικό σύστημα της ΕΕΑΑ Α.Ε. των μπλε
κάδων, όπως και πολλές άλλες παράνομες ενέργειες.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΩ»

Οπως τόνισε ο Αλέξης Κούγιας στα «Π»: «Οταν ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου να ερευνούμε τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μέλη της διοίκησης του ΕΟΑΝ και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου του ΕΟΑΝ πιθανότατα έχουν συστήσει και λειτουργούν μια τόσο καλοστημένη εγκληματική οργάνωση, που
διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Που συντάσσει και υπογράφει εισηγήσεις κατά το δοκούν, με πολλά μέτρα και πολλά σταθμά, αλλά με αποκλειστικό στόχο να βοηθήσουν να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη η ΕΕΑΑ Α.Ε. με το σύστημα των μπλε κάδων. Η έρευνα της δικηγορικής ομάδας μου είναι μόνο στην αρχή και όλες οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φτάνουν πολύ ψηλά και, όταν ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα και αποκαλυφθούν όλα τα μέλη της οργάνωσης, πιθανολογώ ότι θα γίνει πολιτικός, δημοσιογραφικός, αυτοδιοικητικός και επιχειρηματικός σεισμός τεραστίου μεγέθους»!

Ο έγκριτος δικηγόρος Αλέξης Κούγιας συνέχισε επισημαίνοντας ότι ερευνάται ο ρόλος της εταιρείας lobbying V + O και σύντομα θα προχωρήσει σε νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Ως συμπέρασμα, είναι πλέον εμφανές ότι δεν ήταν εύκολο να συνεχίζει να υπάρχει το σύστημα των μπλε κάδων, το οποίο δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους υψηλούς στόχους ανακύκλωσης.

Λόγω του συστήματος των μπλε κάδων, στο οποίο επενδύθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 360.000.000 ευρώ χωρίς αποτέλεσμα, η ανακύκλωση συσκευασιών έμεινε καθηλωμένη για πολλά χρόνια σε ποσοστά που με δυσκολία έφτασαν το 19% (με αμφισβητούμενες μεθόδους), όταν η νομική υποχρέωση της χώρας μας είναι 50% για το τέλος του 2020, που ήδη τελείωσε, ενώ ήδη οι νομικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο 65% ανακύκλωσης το 2025.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, όλοι πλέον ομολογούν ότι το σύστημα του ενός μπλε κάδου είναι απαρχαιωμένο και αποτελεί «αποτυχημένη ελληνική πατέντα», αφού σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει ένας μόνο κάδος για την ανακύκλωση και μάλιστα στα ανοικτός, δίπλα στον (πράσινο) κάδο απορριµµάτων.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Το αποτέλεσµα του αποτυχηµένου µπλε κάδου είναι οι δήµοι να µεταφέρουν υλικά που στην πλειονότητά τους είναι κοινά σκουπίδια. Κατά συνέπεια, στα Κέντρα ∆ιαλογής Ανακυκλώσιµων Υλικών (Κ∆ΑΥ) των µπλε κάδων συσσωρεύονται χιλιάδες τόνοι προσµίξεων, που δεν µπορούν να
προωθηθούν για ανακύκλωση.

Ειδικά, µετά την αλλαγή στρατηγικής από την Κίνα, που πλέον δεν εισάγει χαµηλής ποιότητας ανακυκλώσιµα υλικά, τα Κ∆ΑΥ των µπλε κάδων έχουν σοβαρό πρόβληµα βιωσιµότητας, ενώ έχουν και πρόβληµα αποθήκευσης
των προσµίξεων, που πρέπει να ξαναµεταφερθούν στη χωµατερή για θάψιµο. Το σύστηµα των µπλε κάδων οµολογεί την αποτυχία του αναγνωρίζοντας ότι το 52% τουπεριεχοµένου των κάδων του είναι κοινά
σκουπίδια.

Λόγω του προβλήµατος αυτού, τα Κ∆ΑΥ των µπλε κάδων καίγονται το ένα µετά το άλλο, αφού σε 20 µήνες έχουν καεί 14 Κ∆ΑΥ της ΕΕΑΑ ΑΕ. Μόνο τυχαίες δεν µπορεί να είναι όλες αυτές οι φωτιές, που αποτελούν«περιβαλλοντικό έγκληµα», απελευθερώνοντας στο περιβάλλον εξαιρετικά επικίνδυνες και τοξικές ουσίες, που εισπνέονται από τους δηµότες των αντίστοιχων περιοχών.

Σήµερα αποκαλύπτεται ότι για να µπορέσουν να συγκαλύπτονται οι παρανοµίες της λειτουργίας της ΕΕΑΑ Α.Ε. αλλά και για να µην κλείσει το απαρχαιωµένο και αποτυχηµένο σύστηµα των µπλε κάδων, υπήρχε η καθοριστική συµµετοχή της εγκληµατικής οργάνωσης στον ΕΟΑΝ, που διέπραττε κακουργηµατικές ενέργειες για τους σκοπούς αυτούς.

Είναι σαφές ότι η χώρα µας, για να πετύχει τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης, χρειάζεται την εφαρµογή νέων τεχνολογιών, αλλά και την παροχή οικονοµικών κινήτρων προς τους πολίτες για συµµετοχή τους στην ανακύκλωση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εναρµόνιση µε τις κοινοτικές
οδηγίες και την εφαρµογή του «συστήµατος επιστροφής εγγύησης» µε τη χρήση αποκλειστικά αυτόµατων µηχανηµάτων ανακύκλωσης για τις πλαστικές και µεταλλικές συσκευασίες.

Οπως έχουν γράψει τα «Π», πολλά πλέον αλλάζουν στη χώρα και το µεταρρυθµιστικό έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν µπορεί να το σταµατήσει κανένας, ούτε καν µία µεγάλη εταιρεία lobbying, αλλά ούτε ο «ατζέντης των µπλε κάδων» και η παρέα του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 2/1