Τελικά, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπου οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας ήρθε μετά το αναστάτωση που δημιούργησε η δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως μετά το παράθυρο που άφησαν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία τη Δευτέρα σε περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από τους ειδικούς, υπογραμμίζει πως όλα προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

Οι συνωστισμοί που σημειώθηκαν ανήμερα των Θεοφανίων εν συναρτήσει με την αύξηση των κρουσμάτων που προκύπτει από την αυξημένη κινητικότητα των γιορτών, ανοίγουν το ενδεχόμενο για να παραταθεί το «ολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου»

Την ίδια ώρα ο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανέφερε στα Παραπολιτικά 90.1 πως σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις με βάση τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τους κούριερ.

                                                                          Ανοιγούν 11 Ιανουαρίου δημοτικά και νηπιαγωγεία

«Η απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από το ΥΠΑΙΘ, βάσει της εισήγησης των ειδικών, προβλέπει τη δια ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από αύριο, Παρασκευή 8/1» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Προσθέτει δε, πως ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος για ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και των ΣΜΕΑΕ για αύριο Παρασκευή 8/1.

«Όλα βαίνουν σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό, που στείλαμε στις 4/1» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγα λεπτά το υπουργείο Παιδείας.


Μέχρι την Παρασκευή οι αποφάσεις για λιανεμπόριο


Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το click away «πήγε πολύ καλά, εντυπωσιακά καλά» και «έδωσε χρόνο στην αγορά», ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα.

Ωστόσο, στο ερώτημα, αν αυτή η μέθοδος θα επιστρέψει την Δευτέρα, που θεωρητικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά που έκλεισε για 7 μέρες, απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από συζήτηση με τους λοιμωξιολόγους.

«Σήμερα θα γίνει η συζήτηση με την Επιτροπή. Μέχρι αύριο θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση» είπε, λέγοντας ότι «όσο υπάρχει πανδημία σε εξέλιξη, ότι και να λέμε, είναι υπό το φίλτρο και την αίρεση της εξελίξεώς της. Πρώτος στόχος είναι ο έλεγχος της επιδημίας».

Σχετικά με την μέθοδο του click in shop, υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να είναι μια λύση για το μέλλον, δεν είναι της παρούσης. Δεν είναι για αυτή την εβδομάδα. Θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο. Αν μειωθεί η πανδημία αρκετά και μας δοθεί η ευκαιρία θα το κάνουμε».

«Τρέμουν» οι επιστήμονες για τρίτο κύμα

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία.»

«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

Την ίδια ώρα, προβλέψεις για τραγωδία έκανε ο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εξαιτίας της τεράστιας κινητικότητας ανήμερα των Θεοφανίων, ενώ προειδοποίησε ότι έρχεται το τρίτο κύμα του ιού.


«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Εμείς βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απαντώντας σε ερώτημα αν θα ζήσουμε μια επανάληψη από αυτά που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη απάντησε: «Χειρότερα, πολύ χειρότερα. Με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος, αλλά για μια τραγωδία που θα συνδυαστεί με τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Γιατί αν πάμε έτσι, ο πιστός να ανάβει κεράκι, τα σχολεία να ανοίξουν γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά, τα καταστήματα να ανοίξουν γιατί έχουν εκπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο μία πανδημία είναι σε έξαρση, να είστε σίγουροι ότι έχουμε ένα τρίτο κύμα μπροστά και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος και έκανε λόγο για χειρότερο κύμα.

Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι πως το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο, χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε.