Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων αυτή που διανύουμε, με την κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, χωρίς τη μέθοδο του click away.
Αρχικά η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική καμπύλη και αναμένεται την Τετάρτη να καταλήξουν σε μια μερική άρση των περιορισμών.
Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 738, όπως ανακοινώθηκε χθες, ωστόσο υπάρχει έκδηλη η ελπίδα μεταξύ των λοιμωξιολόγων πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας και ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη αναμένεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της τροποποίησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μια ή δύο ώρες αργότερα.
Ωστόσο, στο τραπέζι δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση μια άρση των απαγορεύσεων των μετακινήσεων εκτός νομού.

Σχολεία

Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων), στις 5 Απριλίου, ο ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις, προκρίνοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Μια λύση που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εντός της εβδομάδας.

Εστίαση

Η εστίαση, όπως φαίνεται, δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, ακούγεται πως στόχος είναι η επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου.

SMS

Η αποστολή SMS στο 13033 θα τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.