Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) επιβεβαίωσε την παρενόχληση μικρού, φουσκωτού, περιπολικού σκάφους του από μεγαλύτερο σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που σημειώθηκε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και ενώ στην ευρύτερη περιοχή ψάρευαν Έλληνες ψαράδες.

Παράλληλα οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν μία φωτογραφία από το περιστατικό, στην προσπάθειά τους να «αποδείξουν» ότι το Ελληνικό Λιμενικό τους «προκάλεσε», η οποία όμως ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ακριβώς το αντίθετο όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η ανακοίνωση του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα έχει ως ακολούθως:

«Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Αναφορικώς με τη φωτογραφία που δημοσιοποίησαν οι Τούρκοι τώρα.

Ναυτικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικώς, αναφορικώς με το πως «ερμηνεύουν» τη φωτογραφία αυτή, μας είπαν τα εξής:

«Στη φωτογραφία φαίνονται, στο κέντρο και κάτω δεξιά, οι δύο νησίδες των Ιμίων και στο βάθος οι ορεινοί όγκοι των τουρκικών παραλίων. Επομένως, τα δύο σκάφη είναι Βόρεια των Ιμίων και βλέπουν μπροστά τους (στα Ανατολικά) την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι είναι ΕΝΤΟΣ των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και το ελληνικό σκάφος που είναι ένα μικρό φουσκωτό περιπολικό έχει την «εσωτερική», δηλαδή είναι εγγύτερα προς τις νησίδες μας προσπαθώντας έτσι να μην επιστρέψει στο τουρκικό σκάφος να έλθει πιο μέσα. Από την άλλη, το τουρκικό σκάφος είναι εμφανώς μεγαλύτερο από το δικό μας, σιδερένιο, και βρίσκεται «παρά τω ισχύω», στο πλάϊ δηλαδή, του δικού μας. Θεωρητικώς και πρακτικώς σε ΑΥΤΗΝ ακριβώς τη θέση που τράβηξαν οι Τούρκοι τη φωτογραφία, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο, πιθανότητα το δικό μας σκάφος, που προηγείτο ελαφρώς, να «παρενόχλησε» το τουρκικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιστατικό ΔΕΝ υπήρξε εμπλοκή σκαφών του Πολεμικού μας Ναυτικού, τα περιστατικά αυτά «ρυθμίζονται» από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αν και, όπως μας ελέχθη, στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σκάφος του ΠΝ, χωρίς όμως να απαιτηθεί να επέμβη.

ιμια__3__2