«Η επέκταση της δομής μεταναστών στον Έβρο στην ουσία είναι νέα δομή με αύξηση της χωρητικότητας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη  οι υπάρχουσες δομές λειτουργούν με κλειστό χαρακτήρα και η μία μετατρέπεται σε κλειστή ελεγχόμενη δηλαδή κάποιος θα μπορεί να μπαινοβγαίνει με χρονικό όριο. 

Παράλληλα σημείωσε πως «δεν φτιάχνεις μια δομή για τι θα συμβεί εάν υπάρξει μαζικό ρεύμα στον Έβρο», ενώ είπε πως «υπάρχει πρόταση σε τυχόν είσοδο χιλίων ατόμων να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο για 24 ώρες μέχρι να βρεθούν τα λεωφορεία για να μεταφερθούν αλλού κα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση την οποία πρέπει να ανακαλέσει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βασίλη Μαυρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επέκταση της δομής φιλοξενίας στην περιοχή, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σημείωσε: «Φαίνεται ότι κάθε πρώτο τρίμηνο της χρονιά θα αποτελούμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη φορά όμως για διαφορετικό λόγο. Υπάρχει μια μεταναστευτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και δεν θα μπω σε ανάλυση αν έχει πετύχει αποτελέσματα ή όχι, θα επικεντρωθώ στην συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία είναι πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μπορέσουν να κάνουν μια επέκταση της δομής. Για μένα όσο και να το βαφτίζουν επέκταση, βελτίωση είναι όντως μια μορφή νέας δομής από τη στιγμή που θέλεις να αυξήσεις τη δυναμικότητα και τη χωρητικότητα σε αυτές τις δομές. Με αυτή η δυνατότητα των χαλαρών αποφάσεων ξεπερνούνε το οποιοδήποτε πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν για τη δημιουργία μιας νέας δομής. Είναι πολύ πιο δύσκολο ή έτσι θεωρούσαν να πας κάπου να φτιάξεις μια νέα δομή ενώ σε μια υφιστάμενη να πεις ότι θα την επεκτείνω. Πιστεύεις ότι θα έχεις μικρότερες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία , αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση μας γιατί εμείς κοιτάμε την ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μαυρίδης.

«Εδώ έχουμε ήδη δύο δομές, είναι και το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης που λειτουργεί από το 2007 και γειτνιάζει με το ΚΥΤ Φυλακίου που λειτούργησε το 2013 επομένως η περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει και έχει δεχτεί τη λειτουργία των δύο αυτών δομών. Αυτές οι δομές μέχρι τώρα λειτουργούσαν με έναν κλειστό χαρακτήρα τώρα μετατρέπεται η μια σε κλειστή ελεγχόμενη. Κλειστή ελεγχόμενη σημαίνει ότι μετά την 24η μέρα , μακάρι να τέλειωνε διεκπεραίωση των αιτήσεων, ταυτοποίηση υποδοχής αλλά επειδή ο κ. Μηταράκης μιλάει με πιθανότητες να πω και εγώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην διεκπεραιωθεί τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι μετά την 25η μέρα οποιοσδήποτε είναι το ΚΥΤ Φυλακίου θα μπορεί να μπαινοβγαίνει με κάποιους χρονικούς περιορισμούς, να κοιμάται, να τρώει και να ξαναβγαίνει. Αυτό το ΚΥΤ βρίσκεται στα 16 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επειδή επικαλείται ο υπουργός ''τι θα κάνω αν μου έρθει ένα έκτακτο γεγονός και ξαφνικά μπουκάρουν 1.000 άνθρωποι σε μια νύχτα''. Πρώτον η δυναμικότητα των δύο δομών τώρα είναι 620 άτομα, ο μέσος μηνιαίος αριθμός παράνομων εισόδων στη χώρα είναι 400 άτομα», δήλωσε επιπρόσθετα .

«Με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης λεω, υπερκαλύπτει η δυναμικότητα να διεκπεραιώνουμε τα αιτήματα αυτών που κακώς μπαίνουν τη χώρα αλλά μπαίνουν. Το κακό σενάριο για τα 1000 άτομα , γιατί ποτέ δεν έχουν μπει 1000 άτομα και για μένα είναι και θέμα εθνικής αξιοπρέπειας το να λες ότι ''ξαφνικά η χώρα μου θα δεχτεί είσοδο 1000 ατόμων''. Είναι προσβλητικό και για την Ελληνική Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή και για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ακόμα όμως και αυτό να συμβεί δεν φτιάχνεις μια δομή αποκλειστικά και μόνο για το τι θα συμβεί μια στις εκατό ενώ έχεις επιλογές. Έκανα μια πρόταση για να καταρρίψω το επιχείρημα του κ. υπουργού, αν τυχόν μπουν 1.000 σε μια νύχτα, που δεν έχει συμβεί ποτέ, ακόμα και τον κακό μήνα ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν 33 άτομα, αν τυχόν μπουν οι 1.000 που θα σημαίνει πολλά για την εθνική μας ασφάλεια, υπάρχει επιλογή. Διαθέτουμε το κλειστό μας γυμναστήριο για αυτές τις 24 ώρες που θέλει έτσι ώστε να βρει τα λεωφορεία για να τους μεταφέρει αλλού», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θεωρώ ότι πλέον έχουν καταλάβει ότι αυτό που πάνε να κάνουν είναι λάθος όσον αφορά την αύξηση της δυναμικότητας των δύο αυτών δομών και έστω και αυτή τη στιγμή, είχαμε ένα μπλοκάρισμα της διαδικασίας αυτό έχουμε από το υπουργείο, αλλά θεωρώ ότι θα πάρει πίσω η απόφαση γιατί με τη λογική των επιχειρημάτων δεν υπάρχει κανένα να που στέκει και να δικαιολογεί μια τέτοια επένδυση και μια τέτοια προοπτική», πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης.

Αναφορικά με την ομοφωνία της τοπικής κοινωνίας, σημείωσε: «Έχουμε 400 φορείς και συλλόγους που έχουν βγάλει παρόμοια σχεδόν ψηφίσματα με την ίδια ουσία. Όλοι οι θεσμικοί φορείς η Εκκλησία, οι συνοριοφύλακες, οι αστυνομικοί, οι δήμοι όλης της Θράκης. Το θεωρούμε εντελώς άδικο και παράλογο για αυτό υπάρχει μια τέτοια ομοψυχία και ένα τέτοιο δέσιμο και ομοφωνία σε όλους μας. Είναι ένα θέμα που η τοπική κοινωνία είναι 100% αντίθετη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι είναι μια λανθασμένη επιλογή και πρέπει να ανακληθεί».