«Προτιμώ να φοράνε όλοι ότι να είναι αλλά να φοράνε κάτι παρά να μην φοράνε τίποτα. Αν το κάνουμε πάρα πολύ δύσκολο θα μειωθεί και η συμμετοχή του κόσμου επομένως πάλι πρέπει να βρούμε την ισορροπία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις μάσκες.

Αναφορικά με τον «πόλεμο» που έχει προκύψει με τα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε: «Αυτά είναι κατά ένα ποσοστό αναμενόμενα, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε η ένταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι όλοι είναι αρκετά αγχωμένοι, με μεγάλη πίεση και κοινωνική αλλά και οικονομική και νομίζω ότι «ανεβαίνει η θερμοκρασία» ίσως παραπάνω από ότι πρέπε».

Αναφορικά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής διευκρίνισε: «Είδα τα δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα της AstraZeneca όσον αφορά τους άνω των 65 και δεν μπορώ να καταλάβω από πού προήλθε αυτό. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί δεν έχουν τέτοια εικόνα, δεν διάβασα τα δημοσιεύματα τα ίδια να δω αναλυτικά πως τεκμηριώνεται αυτό το 8%. Η AstraZeneca θα το διέψευδε προφανώς... δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο και μάλιστα όλες οι εταιρείες έχουν δείξει και η AstraZeneca ότι είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά».

«Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στο τι βάζουμε στην AstraZeneca. Η AstraZeneca έχει υποσχεθεί από την αρχή ότι το εμβόλιο θα το πουλήσει σε τιμή κόστους σε αντίθεση με τους άλλες εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna οι οποίες θα βγάλουνε κέρδος επομένως νομίζω ότι υπάρχει ένας περίεργος πόλεμος εναντίον της AstraZeneca», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την AstraZeneca για τη μειωμένη παραγωγή, σημείωσε: «Δεν μπορώ να κρίνω τις λεπτομέρειες γιατί δεν ξέρω τι συζητήθηκε και τι δικαιολογίες έδωσε η AstraZeneca εγώ αυτά που έχω ακούσει είναι ότι είχαν ένα πρόβλημα στο εργοστάσιο στην Ινδία το οποίο πήρε φωτιά και μπλοκάρισε ένα μέρος της παραγωγής και το άλλο είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο εργοστάσιο του Βελγίου. Τώρα κατά πόσο αυτά είναι δικαιολογίες ή δεν έχουν τεκμηριωθεί σωστά ή οτιδήποτε αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί δεν μιλάω ούτε με την AstraZeneca ούτε ξέρω τις συμφωνίες που κάνουν με την ευρωπαϊκή επιτροπή».

«Όμως αυτό που παρατηρώ είναι ότι από την αρχή η AstraZeneca δέχεται ένα συντονισμένο πόλεμο ειδικά από την Αμερική περισσότερο. Αν θυμάστε υπάρχει μια συντονισμένη κριτική για το πώς έγιναν οι δοκιμές, για το αν η αποτελεσματικότητα είναι καλή και μου κάνει εντύπωση πως αυτό λειτουργεί. Γιατί αν θυμάστε οι πρώτες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα είναι της τάξης του 50 με 60% και λέγαμε «μακάρι να μπορέσουμε να έχουμε τέτοια εμβόλια» και ξαφνικά φτάσαμε στα 90 και 95% και μας κακοφαίνεται το 70 ή το 90 που μπορεί να προκύψει από την AstraZeneca. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά συνολικά αυτή η κριτική και επομένως δεν αποκλείω να υπάρχουν και εμπορικά παιχνίδια τα οποία να είναι από πίσω και να μην τα βλέπουμε, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε: «Νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος με τα εμβόλια τα οποία έχουνε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούμε να τα ξέρουμε και να τα επιβεβαιώσουμε. Το ρωσικό εμβόλιο είναι ένα ερώτημα για μένα, δεν έχω δει μελέτες οι οποίες να είναι πολύ τεκμηριωμένες. Είναι δύο προβλήματα, δεν είναι μόνο το να μας πούμε ποια είναι τα στοιχεία, είναι να είναι σε ένα πλαίσιο τέτοιο που να εμπιστευόμαστε ότι τα στοιχεία αυτά είναι σωστά».

«Επομένως ένα από τα προβλήματα που έχουμε με το ρώσικο εμβόλιο και τα κινέζικα εμβόλια είναι ότι δεν υπήρχε αυτή η συνεχής ροή της πληροφορίας από την εταιρεία η οποία το έκανε που σημαίνει ότι στο τέλος , θεωρητικά πάντα , μπορεί κάποιος να βάλει τους αριθμούς και να τους κάνει στατιστικό ‘’μασάζ’’ και να παρουσιάσει αυτό το οποίο θέλει για να βγει το αποτέλεσμα και η αποτελεσματικότητα. Δεν έχω ακούσει πολύ καλά στοιχεία στην πράξη για το ρωσικό εμβόλιο , νομίζω ότι άκουσα γύρω στο 50-60% αποτελεσματικότητα που δεν είναι πολύ καλό σε σύγκριση με τα άλλα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανέφερε: «Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μια ελπίδα που έχουμε γιατί στη φάση 2 τουλάχιστον έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει σχεδόν 100% ανοσοαποκριση που περιμένουμε παίρνει λίγο χρόνο βέβαια. Δηλαδή για να φτάσει στο 100% παίρνει δύο μήνες από την πρώτη δόση που σημαίνει ότι τα logistics του να κάνουμε τον εμβολιασμό είναι εύκολα αλλά έχει μια αναμονή. Η φάση 3 θα βγάλει αποτέλεσμα θα μας την ανακοινώσουν σύντομα μπορεί και την ερχόμενη εβδομάδα και από εκεί και πέρα πρέπει να κάνει την αίτηση για να εγκριθεί. Έχω ακούσει αν τα πράγματα πάνε καλά μπορεί να έχουμε και γρήγορη έγκριση ακριβώς για να καλύψουμε τα κενά των ελλείψεων γιατί είναι αρκετές δόσεις για την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο για ένα τρίτο lockdown, απάντησε: «Ελπίζω πως όχι, έχουμε μια σοβαρή ρεαλιστική πιθανότητα να μη φτάσουμε εκεί. Είδα ότι τα κρούσματα ανέβηκαν λιγάκι τις τελευταίες μέρες, αυτό ελπίζω να είναι μια ουρά από τα Θεοφάνεια. Γιατί αν είναι από τα σχολεία, το οποίο δεν νομίζω αλλά θα το δούμε κα αυτό, θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση. Αν είναι από τα Θεοφάνεια αυτό νομίζω ότι θα το απορροφήσουμε και δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Για την άποψη του να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, παρατήρησε: «Αν δείτε τις εικόνες στην Ερμού το Σαββατοκύριακο βλέπετε πάρα πολύ κόσμο εάν υπήρχαν καφέ που μπορούσε να κάτσει κάποιος έξω αυτός ο κόσμος δεν θα ήταν εκεί γιατί θα πήγαινε κάπου να κάτσει. Δηλαδή η λογική παρόλο που φαίνεται ανάποδο και αντιφατικό όταν έχεις συντεταγμένες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να σε βάλουν σε ένα σχετικά ασφαλές πλαίσιο τότε το να μοιράσεις τον κόσμο είναι πιο ασφαλές από το να μαζευτούν όλοι σε μια δραστηριότητα».

«Για αυτό έχω πει πάρα πολλές φορές γιατί εγώ λέω κάτι καθαρά εμπειρικά, ότι χρειαζόμαστε επιστήμονες οι οποίοι να ξέρουν πως λειτουργεί μια πόλη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι επιστήμονες που ξέρουν πως λειτουργεί μια πόλη, πως κινούνται τα αυτοκίνητα, πως κινείται ο κόσμος έχουν τα μοντέλα αυτά πρέπει να μπουν στην επιτροπή. Χρειάζεται να έχουμε μοντέλα κίνησης της πόλης και ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν μια δυναμική διαφορετική από ότι έχει το Λονδίνο ή το Παρίσι για παράδειγμα και αυτό πρέπει να μπει σαν παράμετρος», συμπλήρωσε.

«Είμαι αισιόδοξος... έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι είναι σε μεγάλη εγρήγορση και η βασική μας προτεραιότητα όλων σε όλα τα επίπεδα είναι να διατηρήσουμε αυτή την εγρήγορση. Όχι με την έννοια μόνο του φόβου ότι ‘’κοιτάξτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει η κατάσταση’’ αλλά με την έννοια της ενθάρρυνσης. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους, να τους βάλουμε να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, να νοιώθουν ότι βοηθάνε όχι ότι τους εμποδίζουμε από το να κάνουν κάτι», κατέληξε.