Όλα στο τραπέζι είναι ξανά, μετά τα δύο συνεχόμενα 24ωρα με αυξημένα κρούσματα αλλά και την εικόνα των πολιτών – κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – να θυμίζουν παλιές… ξέγνοιαστες εποχές.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι επιστήμονες λοιπόν μετά και την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, που θέλουν την Αττική να είναι στο «κόκκινο», λίγες μόλις μέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και λίγα 24ωρα μετά και την επιστροφή των υπολοίπων μαθητών στα σχολεία.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ειδικοί σημειώνουν πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι δυναμική και ο προγραμματισμός θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.

Η ημέρα της κρίσεως είναι η σημερινή, καθώς θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι με βασικότερα θέματα το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την συνέχιση της λειτουργίας του λιανεμπορίου με το σημερινό καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη ανακοινωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους αλλά και την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στο τραπέζι των ειδικών πέφτει η πιθανότητα να μην χτυπήσει – τουλάχιστον αυτή τη Δευτέρα – το κουδούνι για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτό γιατί τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν και προβληματίζουν τους ειδικούς οι οποίοι εισηγούνται την παράταση του κλεισίματος των σχολείων.

Στο… ίδιο τραπέζι βρίσκονται και τα μέτρα και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιβληθεί το click in shop στην Αττική και το click away στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Γώγος: «Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων- Θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή»

Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων σημειώνοντας πως «μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».

Σχετικά με τα σχολεία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία συμπληρώνοντας πως οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Καθηγητής Γκίκας: Δύσκολη η σημερινή μέρα - Πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο»


Την εκτίμηση ότι η Αττική μπαίνει σήμερα στο «κόκκινο» εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας.

Με τη χαρακτηριστική φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ο κ. Γκίκας, δήλωσε στο OPEN πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο "κόκκινο" σήμερα».

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, καθώς η Αττική τα τελευταία 24ωρα εμφανίζει αυξητικές τάσεις, με το κέντρο της Αθήνας και να τα βόρεια προάστια να προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι οι περιοχές αυτές, μαζί με την Δυτική Αττική, είναι ανάμεσα στις 9 που βρίσκονται στο όριο να χαρακτηριστούν «κόκκινες».

Εχθες μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 104 κρούσματα, από τα 405 που ανιχνεύτηκαν συνολικά.

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τον Φεβρουάριο – 2.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ”τσιμπημένη” από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση για πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».