Το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες αλλά και τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες εν μέσω πανδημίας.

H αύξηση όμως των κρουσμάτων γενικά στη χώρα, αλλά κυρίως στην Αττική, προκαλεί δεύτερες σκέψεις

Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η αποψινή σύσκεψη της υποεπιτροπής των Ειδικών που στις 19:00 θα εκτιμήσουν όλα τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για τα σχολεία, αλλά την αναλυτική "χαρτογράφηση" των κρουσμάτων που θα αποτελέσει τον «οδοδείκτη» της αυριανής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών. Δηλαδή, θα εκτιμηθεί ποιες περιοχές οδεύουν προς το "κόκκινο" και ποια μπορεί να είναι η δυναμική της διασποράς των κρουσμάτων σε αυτές.

Αν κρίνουν πως η κατάσταση είναι σοβαρή τότε θα ετοιμαστούν ώστε την Παρασκευή να προχωρήσουν σε νέες εισηγήσεις σχετικά με τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Τα βασικότερα σενάρια είναι τρία.

Το πρώτο είναι να μην ανοίξουν ακόμη τα σχολεία. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε θα σημαίνει πως η διασπορά στην κοινότητα από το μεταλλαγμένο στέλεχος θα είναι μεγάλη.

Το δεύτερο να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια για αρχή.

Και το τρίτο να υπάρξει εκ νέου περιορισμός στο λιανεμπόριο ώστε να ανοίξουν κανονικά όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί σήμερα θα εκτιμήσουν τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, θα δουν πόσο επικίνδυνη είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα και αύριο θα εισηγηθούν για τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Αυξητική τάση στα κρούσματα αν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες

Την ίδια ώρα υπάρχει μερίδα ειδικών που φοβάται ένα νέο πιθανό πισωγύρισμα τώρα που άρχισαν να ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ότι με τα σημερινά δεδομένα κι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.

«Είμαστε σε μια φάση που θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, η οποία βασίζεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της μετάλλαξης στην κοινότητα. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όχι νωρίτερα, γιατί ακόμα είναι η μικρή η διασπορά στην Ελλάδα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι με ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και λιανικό εμπόριο, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε γύρω στα 1.670 κρούσματα την ημέρα. Τότε περίπου θα έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας με γύρω στους 600 διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Αν φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το μη άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων να μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση ώστε να υπάρξει χρόνος να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Σε περίπτωση όμως που ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε μαθητές και καθηγητές, καθώς και αλληλούχηση των δειγμάτων στους θετικούς «για να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα ώστε να μην πηγαίνουμε συνεχώς σε κλεισίματα».

Αττική: Είμαστε στη φάση που βρισκόμασταν τον Οκτώβριο, πριν το lockdown

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που βρισκόμασταν στις 20-21 Οκτωβρίου, λίγο πριν επιβληθεί το lockdown.

«Επειδή στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας είναι καλύτερη, πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Παγώνη: Με τα κρούσματα κάτω από 1.000, γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν τη Δευτέρα

Με το εύλογο ερώτημα σχετικά με την τύχη της επανεκκίνησης της λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας βρίσκεται κάθε πολίτης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο parapolitika.gr η μάχιμη παθολόγος λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Αθήνας και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, «εάν και την Πέμπτη (σήμερα) η επιδημιολογική κατάσταση και, ιδιαίτερα τα ημερήσια νέα κρούσματα του νέου κοροναïού βρίσκονται στο επίπεδο της χθεσινής ημέρας, της Τετάρτης, τότε θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας».

Η Ματίνα Παγώνη σπεύδει, όμως, να διευκρινίσει: «Εάν, όμως, τα ημερήσια κρούσματα του ιού ξεπεράσουν την Πέμπτη τα 1.000, εάν σημειώσουν μία τέτοια αλματώδη αύξηση, τότε η κατάσταση αλλάζει και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η Αττική βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο, αν και δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μία τέτοια αλματώδη αύξηση τωνβ κρουσμάτων στα 1.000».

Να λειτουργήσουν τα σχολεία – Click in shop για τα καταστήματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων με ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

«Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να πάψει να λειτουργεί με το δήθεν δίωρο, γιατί ο καθένας στέλνει όσα μηνύματα δίωρου θέλει και το δίωρο δεν εξασφαλίζει ότι τις ώρες αιχμής δεν υπάρχει τεράστιος συνωστισμός. Πρέπει να λειτουργήσει όπως τα κομμωτήρια, με ραντεβού, με click in shop. Αν υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού αποκλείεται να υπάρχει σοβαρός συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά και εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ερμού και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ.

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer.

«Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α. Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Γώγος: Μόνον με σοβαρό επιδημιολογικό θέμα δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια

«Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα είναι ειλημμένη, αλλά αν προκύψει κάποιο επιδημιολογικά σοβαρό θέμα θα το επανεξετάσουμε.. Όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε ο καθηγητής Παθολόγος – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Έκανε λόγο για μια κατάσταση η οποία δεν είναι μεν δραματική, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει αβεβαιότητα καθώς παρατηρείται μια δυναμική αύξηση στην επιδημιολογική εικόνα: «Η προσπάθεια είναι να προηγούμαστε και να μην ακολουθούμε τα πράγματα», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί μη άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, αλλά να προσχωρήσει κανονικά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απάντησε:


«Έχει παρθεί ήδη απόφαση σε κόκκινες περιοχές, να μην λειτουργούν τα Λύκεια γιατί εκεί είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης καθώς πρόκειται για μεγάλα παιδιά, μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες και η κινητικότητά τους είναι παρόμοια. Αν μπει για παράδειγμα στο κόκκινο η Αττική, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς μιλάμε για την μισή Ελλάδα και θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά».

Ο κ. Γώγος, σημείωσε πως προτεραιότητα είναι τα σχολεία ωστόσο πάρθηκαν κάποια μέτρα για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο καθώς ήταν βαρύ το χτύπημα για το εμπόριο, την εργασία και την απασχόληση.