«Δεν μπορεί να γίνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική», ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, η κ. Παγώνη ζήτησε να γίνονται πολλά τεστ ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και να γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών τους.

Ακόμη σημείωσε πως γυμνάσια και λύκεια πρέπει να ανοίξουν «υπό την προϋπόθεση καθηγητές και μαθητές να κάνουν τεστ».

Για την αύξηση κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ ανέφερε πως «υπάρχει περιθώριο πριν μπει στο κόκκινο η Αττική».

Τέλος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τόνισε πως «αν δεν προχωρήσει ο προγραμματισμός το καλοκαίρι θα έχουμε δυσκολίες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 η ώρα την Αττική,
η κ. Παγώνη σημείωσε: «Όλοι φωνάζουν μη τυχόν μας κλείσουν στις 6 η ώρα γιατί θα γίνει πόλεμος. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί δεν χρειάζεται προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτό θα γινόταν όταν είχαμε πάνω από 1.500 κρούσματα όταν γινόταν ένας πανικός κλπ Τώρα τα κρούσματα είναι αυτά που είναι μάλιστα χθες είχαμε 100 λιγότερα από προχθές. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, να προσέξουμε τα ΜΜΜ, να κάνουμε πολλά τεστ γιατί αν κάνουμε πολλά τεστ θα υπάρχει έλεγχος, θα βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς και αμέσως να κάνουμε την ιχνηλάτηση και να μπορούμε να περιορίσουμε την κατάσταση».

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επισήμανε: «Για μένα τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Εκεί δεν τους πάνε οι γονείς οπότε δεν υπάρχει συνωστισμός. Επομένως καθηγητές και μαθητές ξεκινάνε με τεστ, ξέρουμε που βρισκόμαστε και όπου υπάρχει πρόβλημα δεν σημαίνει ότι κλείνουμε , υπάρχει ιχνηλάτηση γρήγορη. Προσοχή στα ΜΜΜ, με παραπάνω από 35 χιλιαδες τεστ θα πρέπει να τα πάμε και 50 αν μπορούμε και να είμαστε όλοι προσεκτικοί με τα μέτρα».

Για την κατάσταση στην Αττική, η κ. Παγώνη δήλωσε: «Είμαστε οριακά, δεν έχουμε μπει στο κόκκινο. Εγώ ξέρω ότι είναι 8 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες, μπορεί και να κάνω λάθος, δεν έχουμε φτάσει στα 25 που λένε ότι πρέπει, είμαστε στα 8 επομένως πως θα γίνει η περιοχή κόκκινη. Το ότι έχουμε ιικό φορτίο αυξημένο το ξέρουμε στην Αττική, το ξέρουμε εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή η Αττική είναι οριακά, μπορουμε να προλάβουμε. Πως μπορούμε να προλάβουμε; Προσέχοντας στα ΜΜΜ, κάνοντας πολλά τεστ για να ελέγξουμε την κατάσταση, και στα πολυκαταστήματα που εκεί υπήρχε το πρόβλημα γιατι οι μαγαζάτορες με τα μικρά μαγαζιά μια χαρά δούλεψαν χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, στα πολυκαταστήματα που υπήρχαν ουρές βάζεις δύο security βάζεις, σταματάς την ιστορία με την ουρά απέξω».

Ερωτηθείσα για τον η ίδια θέλει να μπει η Αττική σε διαδικασία κόκκινης περιοχής, απάντησε: «Όχι, έχουμε περιθώριο».

Αναφορικά με την άποψη να μειωθούν τα χειρουργεία στο 60% ανάλογα με τις αποφάσεις κάθε ΥΠΕ, σημείωσε: «Η ΥΠΕ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για χειρουργεία, αποφάσεις θα πάρουν τα επιστημονικά συμβούλια που είναι στα νοσοκομεία και ξέρουν τι συμβαίνει που ξέουν τους αρρώστους. Αυτοί μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις αυτές, από γραφεία δεν παίρνονται αποφάσεις».

Για τα εμβόλια, η κ. Παγώνη ανέφερε: « Έχω απογοητευτεί από τις εταιρείες και από την ΕΕ, αλλά πρώτα είναι οι εταιρείες και μετά η ΕΕ γιατί όταν κάνεις ένα συμβόλαιο με κάποιες χώρες έχεις προβλέψει και τις πρώτες ύλες σου και ποια θα είναι η παραγωγή σου και πως θα μπορέσεις να ανταπεξέρθεις στα συμβόλαια που έχεις κάνει. Ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκατομμύρια που θεωρούν το εμβόλιο σωτηρία. Επειδή πρέπει να μην απογοητευτεί όλος αυτός ο κόσμος θα έπρεπε κάθε εταιρεία τουλάχιστον να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει σε αυτά που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ».

«Εγώ έχω πει ότι από Σεπτέμβρη πετάμε τις μάσκες. Το Πάσχα θα είναι με μέτρα και αν ο σχεδιασμός δεν προχωρήσει όπως πρέπει να προχωρήσει και το καλοκαίρι θα έχουμε δυσκολίες», κατέληξε.