Μετάλλαξη του κοροναϊού στελέχους της Νότιας Αφρικής εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα σημαίνοντας συναγερμό στην Πολιτική Προστασία. Εκτάκτως μετέβη στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέχεια ανίχνευσης του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κοροναϊού στην περιοχή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Τηλεδιάσκεψη με Τσιόδρα για τη μετάλλαξη του ιού

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα καθώς επίσης  και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης "Παπανικολάου" έχει εισαχθεί ένας ασθενής από τη Νότιο Αφρική με νόσο COVID - 19, ο οποιος είναι, πράγματι, ύποπτος για τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Σε δηλώσεις του στο parapolitika.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής ΣΧολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συντονιστής διευθυντής της πανεπιστημιακής κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του "Παπανικολάου", Ιωάννης Κιουμής, εξηγεί ότι ουδεμία σχετική ενημέρωση δεν έχουν τα αρμόδια στελέχη του ιδρύματος και δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το κρούσμα με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αφορά τον ασθενή του "Παπανικολάου" από τη Νότιο Αφρική.

Ιερείς οι ασθενείς

Σημειώνεται πως τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι δύο και οι ασθενείς είναι διάκοι της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου και μετέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας. Το παρόν έδωσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Χαρδαλιάς: Δεν πρόκειται για ενδοεκκλησιαστική διασπορά

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «σε ένα στέλεχος της εκκλησίας και συγκεκριμένα σε διάκο στη δυτική Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού».

Ο υφυπουργός ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ενδοεκκλησιαστικη διασπορά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πώς προσβλήθηκε ο διάκος.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειαζεται και νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία, προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα θα πάνε καλά. Έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων έχει κανει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε πως θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα.

«Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Την επανεξέταση της απόφασης για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, ο οποίος τόνισε πως επί οχτώ μήνες ζητά να γίνουν μαζικά τεστ στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει και δοθούν και οδηγίες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου επισήμανε ότι ο εν λόγω διάκος βρισκόταν σε καραντίνα.

Σαρηγιάννης: 50% πιο μεταδοτικό το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής

Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μεταξύ άλλων τόνισε πως το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής φαίνεται πως είναι κατά 50% περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού.