Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, σε τοποθέτησή του τη Δευτέρα περί των μεταλλάξεων του κοροναϊού, επεσήμανε την ισχυρότερη δυνατότητα μετάδοσης ως συστατικό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους» σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ακόμη, πρόσθεσε πως η μεταδοτικότητά της είναι συγκριτικά λίγο υψηλότερη από αυτής της Μεγάλης Βρετανίας, καθ'ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως  είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κοροναϊού. Ωστόσο, τα έως τώρα δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν πως είναι πιο θανατηφόρα διότι τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Τι γίνεται με τη βρετανική μετάλλαξη

Αναφορικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως τα δείγματα που ανακοινώθηκαν ως θετικά για τη βρετανική μετάλλαξη, είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ως ύποπτα και γι’αυτό ο αριθμός τους εμφανίζεται σχετικά μεγάλος. «Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δούμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας» επισήμανε.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα εμβόλια με αδειοδότηση κυκλοφορίας και χρήσης στην ΕΕ και στη χώρα μας, της Pfizer και το αναμενόμενο της Moderna, έδειξαν μέσααπό εργαστηριακές μελέτες ότι παρέχουν απόλυτη προστασία για τη βρετανική μετάλλαξη.

«Υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα πολύ υψηλά ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες, αλλά και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους. Οι μελέτες και σε αυτά τα εμβόλια, αλλά και τα δύο εμβόλια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν σύντομα, έχουν δείξει ότι έχουν αποσοβήσει σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας. Έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ήπιες περιπτώσεις, αλλά τις σοβαρές περιπτώσεις που θα χρειάζονταν νοσηλεία είναι εξίσου αποτελεσματικά» συμπλήρωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Τέλος, για τα εμβόλια της Johnson&Johnson και της Novavax έχουν δείξει, σύμφωνα με τη γεωγραφική εντόπιση της χώρας που έγιναν οι μελέτες, μειωμένο ποσοστό προστασίας, όμως και πάλι είναι ικανοποιητικό, καθώς είναι πάνω του 55% και στις δυο περιπτώσεις.