O καθηγητής Πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε μία από τις συχνές και καίριές του αναρτήσεις στα social media, παρουσίασε μία συγκριτική μελέτη των επτά εμβολίων κατά του κοροναϊού, τα οποία χορηγούνται ανά τον κόσμο και για τα οποία υπάρχουν αρκετές μελέτες.

Συγκεκριμένα, ο κ.Μόσιαλος καταγράφει τα επτά εμβόλια σε ένα πίνακα όπου συνοδεύεται από τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Στην προκειμένη, απουσιάζει το ρωσικό εμβόλιο για το οποίο μέχρι τώρα διαθέτει περιορισμένες δημοσιεύσεις, αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα. Τα επτά εμβόλια είναι αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Jannsen/Johnson & Johnson, Sinovac και του Gamalaya National Center 

Ως επιτυχέστερα διακρίνονται αυτά της Pfizer και Moderna, με την αποτελεσματικότητά τους να ξεπερνά το 90%. Άξιο προσοχής είναι το εμβόλιο των Jansen/ J&J, το οποίο είναι το μόνο που γίνεται σε μία δόση. Πρόκειται για ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, το οποίο είναι κλινική δοκιμή φάσης 3. Ωστόσο, επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα τρία προαναφερθέντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις δύο γνωστές μεταλλάξεις του ιού.

Η ανάρτησή του:

Όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό έτσι και οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι του COVID-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: από τον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων, και πολλά άλλα.

Όμως, τι βλέπουμε κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο; Κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε και τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας (όπως της Pfizer και της Moderna).

Στην περίπτωση της Pfizer, έχουμε και την επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ. Κάποια αλλά υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές, όπως το ρωσικό Sputnik-V που όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα.

Η κούρσα μετ´εμποδίων των μαζικών εμβολιασμών, είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής. Τώρα, με τις νέες παραλλαγές να καλπάζουν ήδη σε καποιες χώρες και να εξαπλώνονται σε άλλες, κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό ώστε να αναπροσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, Κάποιες τα δοκιμάζουν ήδη σε κλινικές δοκιμές (πχ AstraZeneca) και για κάποιες έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα (πχ. Novavax, Jansen).

Θα σταθώ για λίγο στο εμβόλιο των Jansen/ J&J. Είναι το μόνο εμβόλιο που έχουμε ως τώρα -και που θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης- που χρειάζεται μόνο μια δόση. (Να σημειώσω βέβαια πως επί του παρόντος τρέχει ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που οι εθελοντές λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου.) Η ανακοίνωση φάνηκε πως παρουσιάζει ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, αλλά επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι. Και αυτό, όπως γράφει η ανακοίνωση της εταιρείας, ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα.