Κοροναϊός: Η έξαρση κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά το σκληρό lockdown - Τα μέτρα που εξετάζονται
Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα από τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν πάνω από 1.000 κρούσματα κοροναϊού.
Αν και όπως φαίνεται η κατάσταση δεν δείχνει να ξεφεύγει, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και στο τραπέζι έχουν πέσει αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό 3ο κύμα κοροναϊού πριν αυτό ξεσπάσει.
Άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν πως είμαστε με «το ένα πόδι» στο τρίτο κύμα και πως αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται τελικά να «ενδώσουμε» στο μένος του κοροναϊού.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου κι έτσι μία αύξηση στους κρίσιμους δείκτες είναι φυσιολογική. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, τότε πλέον θα μιλάμε για μεγάλη διασπορά του ιού.
Την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς είναι αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα και στην Κρήτη
Στις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα των πέντε μεγάλων πόλεων του νησιού, αποτυπώνεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη τις τελευταίες δέκα μέρες με βάση τις μετρήσεις που γίνονται από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, που τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν εκτιναχθεί, σύμφωνα με το creta24.gr αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι το ιικό φορτίο Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Αντίθετα πτωτική είναι η τάση στην περιοχή του Παλαίκαστρου.
Σύμφωνα με την κ. Άννα Ψαρουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης, στο Ηράκλειο και στα Χανιά οι μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μία μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση που εντοπίζεται στο Ρέθυμνο. Στον Άγιο Νικόλαο δε, οι μετρήσεις είναι πολύ υψηλές και συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση από τα τέλη του Ιανουαρίου.
Σε ότι αφορά το Ηράκλειο και τα Χανιά, σίγουρα οι μετρήσεις δεν είναι στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου όμως φαίνεται πως υπάρχει μία ανοδική τάση και δεν είναι τυχαίο, ειδικά στο Ηράκλειο, πως το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Τσιόδρας: Ανησυχητικά τα δεδομένα για την Αττική – Εως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.
Αναλυτικά ανέφερε:
Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.
Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.
Αυξητική τάση στις νοσηλείες
Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.
Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%
Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».
Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.
Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού
Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».
205 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα - Τα 31 στην Αττική
Την ίδια ώρα τα στοιχεία που προήλθαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης δείχνουν τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και προβληματίζουν.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική. Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6
Την πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα δείξει αν θα εφαρμοστεί καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεχτικά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η Αχαΐα
«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός.
«Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.
Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Δεν είναι μόνον η κατάσταση στην Αττική που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, καθώς και οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη μετά από καιρό καταγράφηκε τριψήφιο νούμερο. Συνολικά, καταγράφηκαν 126 κρούσματα, με αποτέλεσμα την Πέμπτη να έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη, η οποία θα γίνει παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή, και την Πέμπτη θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα.
«Καμπανάκι» Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερου lockdown
Για πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα λύματα στην Αττική, έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλας Θωμαΐδης, κάτι που όπως είπε που φαίνεται να οδηγείται σε αυστηρό lockdown.
Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.
Βατόπουλος: Στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown
Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνει τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά»
Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.
Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και ειχαμε πριν τα Χριστούγεννα».
Δεν είναι μόνο η Αττική στο κόκκινο
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο Α.Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο η Αττική στο ‘κόκκινο’, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη», εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας.
«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό», εξέφρασε τη ανησυχία, τονίζοντας πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω» και διευκρίνισε πως «δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».
Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα εισηγηθούμε νέα μέτρα
Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η Επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου».
Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα» και είπε πως στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια ενδέχεται να μην «προλάβουν» τις μεταλλάξεις του είπε πως «για την ώρα, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά, είπε πως «μπορεί όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, να τον δούμε να εξαφανίζονται. Έτσι εξαφανίζονται οι ιοί, από τις μεταλλάξεις».
Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων.
«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε.
«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετάνια οπού επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε.
Σαρηγιάννης: Ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων θα μπορούσε να καταστείλει την πανδημία
Από την άλλη πλευρά ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Αναφορικά με το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε «μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Αν και όπως φαίνεται η κατάσταση δεν δείχνει να ξεφεύγει, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και στο τραπέζι έχουν πέσει αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό 3ο κύμα κοροναϊού πριν αυτό ξεσπάσει.
Άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν πως είμαστε με «το ένα πόδι» στο τρίτο κύμα και πως αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται τελικά να «ενδώσουμε» στο μένος του κοροναϊού.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου κι έτσι μία αύξηση στους κρίσιμους δείκτες είναι φυσιολογική. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, τότε πλέον θα μιλάμε για μεγάλη διασπορά του ιού.
Την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς είναι αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα και στην Κρήτη
Στις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα των πέντε μεγάλων πόλεων του νησιού, αποτυπώνεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη τις τελευταίες δέκα μέρες με βάση τις μετρήσεις που γίνονται από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, που τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν εκτιναχθεί, σύμφωνα με το creta24.gr αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι το ιικό φορτίο Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Αντίθετα πτωτική είναι η τάση στην περιοχή του Παλαίκαστρου.
Σύμφωνα με την κ. Άννα Ψαρουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης, στο Ηράκλειο και στα Χανιά οι μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μία μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση που εντοπίζεται στο Ρέθυμνο. Στον Άγιο Νικόλαο δε, οι μετρήσεις είναι πολύ υψηλές και συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση από τα τέλη του Ιανουαρίου.
Σε ότι αφορά το Ηράκλειο και τα Χανιά, σίγουρα οι μετρήσεις δεν είναι στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου όμως φαίνεται πως υπάρχει μία ανοδική τάση και δεν είναι τυχαίο, ειδικά στο Ηράκλειο, πως το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Τσιόδρας: Ανησυχητικά τα δεδομένα για την Αττική – Εως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.
Αναλυτικά ανέφερε:
Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.
Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.
Αυξητική τάση στις νοσηλείες
Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.
Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%
Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».
Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.
Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού
Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».
205 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα - Τα 31 στην Αττική
Την ίδια ώρα τα στοιχεία που προήλθαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης δείχνουν τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και προβληματίζουν.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική. Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Προ των πυλών η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα – Όλα τα σενάρια
Προ των πυλών βρίσκεται η Αττική για νέα αυστηρότερα μέτρα, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Προ των πυλών βρίσκεται η Αττική για νέα αυστηρότερα μέτρα, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6
Την πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα δείξει αν θα εφαρμοστεί καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεχτικά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η Αχαΐα
«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός.
«Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.
Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Δεν είναι μόνον η κατάσταση στην Αττική που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, καθώς και οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη μετά από καιρό καταγράφηκε τριψήφιο νούμερο. Συνολικά, καταγράφηκαν 126 κρούσματα, με αποτέλεσμα την Πέμπτη να έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη, η οποία θα γίνει παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή, και την Πέμπτη θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων
«Καμπανάκι» Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερου lockdown
Για πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα λύματα στην Αττική, έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλας Θωμαΐδης, κάτι που όπως είπε που φαίνεται να οδηγείται σε αυστηρό lockdown.
Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.
Βατόπουλος: Στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown
Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνει τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά»
Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.
Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και ειχαμε πριν τα Χριστούγεννα».
Δεν είναι μόνο η Αττική στο κόκκινο
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο Α.Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο η Αττική στο ‘κόκκινο’, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη», εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας.
«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό», εξέφρασε τη ανησυχία, τονίζοντας πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω» και διευκρίνισε πως «δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».
Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα εισηγηθούμε νέα μέτρα
Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η Επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου».
Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα» και είπε πως στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια ενδέχεται να μην «προλάβουν» τις μεταλλάξεις του είπε πως «για την ώρα, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά, είπε πως «μπορεί όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, να τον δούμε να εξαφανίζονται. Έτσι εξαφανίζονται οι ιοί, από τις μεταλλάξεις».
Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων.
«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε.
«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετάνια οπού επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε.
Σαρηγιάννης: Ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων θα μπορούσε να καταστείλει την πανδημία
Από την άλλη πλευρά ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Αναφορικά με το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε «μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.