Από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη πραγματοποιείται η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. 

Σημειώνεται πως η ενημέρωση καθυστέρηση λόγω της εκτεταμμένης σύσκεψης των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τα νέα μέτρα που προβλέπεται να ανακοινωθούν.

Αυτή την ώρα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των εισαγωγών στη χώρα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, τονίζοντας πως «δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια». Τόνισε πως τα μέτρα έχουν κουράσει τον πληθυσμό, αλλά δεν τηρήθηκαν όπως πρέπει. Παράλληλα, έκανε έκκληση προκειμένου ο κόσμος «να κάνει ακόμη λίγο κουράγιο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως δεδομένων των αλλαγών των επιδημιολογικών δεδομένων, από αύριο θα ισχύσουν τα εξής:

Σε αυστηρό lockdown τίθεται και το Ρέθυμνο, όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, όπως και στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης μαζί με το δήμο Πύδνας-Κολινδρού.

Επίσης, ο κ.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την λήψη πρόσθετων μέτρων σε Θήρα, Μύκονο. Πάτρα, Άγιο Νικόλαο και Χαλκίδα. Αναστέλλεται η λειτουργία των λιανεμπορίων, κέντρων αισθητικής. Αναστέλλεται ξανά η λειτουργία των σχολείων και παραμένουν ανοιχτά μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Για Αττική, Θεσαλονίκη και Χαλκιδική, αναστέλλεται η λειτουργία των λυκείων, με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες να λειτουργούν. Λειτουργία των λιανεμπροών μόνο με click away. Κομμωτήρια, κουρεία και λοιπές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων από αύριο και στο διάστημα 07:00-17:00 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.