Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός του Ναυτικού Οχυρού του Σκαραμαγκά πρόκειται να μεταφερθεί στο εγγύς μέλλον η επίλεκτη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), από τις παλαιές ακόμα και σε…κοντέινερ (!) εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που είχαν κατασκευαστεί επί υπουργίας στο Ναυτιλίας του αείμνηστου Γιώργου Κατσιφάρα.Η μετεγκατάσταση αυτής της επίλεκτης Μονάδος έπρεπε να γίνει κυρίως γιατί τώρα όλη αυτή η περιοχή είναι ενιαία με το γειτνιάζον παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που πρόκειται να αξιοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, μετά από μακροχρόνιες και συντονισμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με τη στενότατη και αγαστή συνεργασία του με τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται η δημοπράτηση του έργου για την υλοποίηση υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εντός του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

«Πρόκειται για εγκαταστάσεις αντάξιες ενός Σώματος που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και έχει πρωτοστατήσει επιτυχώς στη διαχείριση κρίσεων επιχειρώντας ως επί τον πλείστον κάτω από επικίνδυνες και άκρως αντίξοες συνθήκες» σημειώνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Και συνεχίζει: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζει με κάθε τρόπο το επίλεκτο Σώμα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιθυμώντας να συνδράμει και να ενισχύσει το ξεχωριστό έργο της καλύπτοντας όχι μόνο τις επιχειρησιακές ανάγκες της Μονάδας αλλά και τις ανάγκες του προσωπικού της. Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεργασία και την αμέριστη αρωγή τους στην ευόδωση του έργου στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή και στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ».




Το συνολικό έργο περιλαμβάνει :

Το κτιριακό έργο με τίτλο «Εγκατάσταση Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά», προϋπολογισμού ύψους 6.057.400 ευρώ.

Το λιμενικό έργο με τίτλο «Κατασκευή Λιμενίσκου Πλωτών Μέσων Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά», προϋπολογισμού 3.000.800 ευρώ.

Με το προαναφερθέν έργο και τη μετεγκατάσταση της ΜΥΑ εντός του τεράστιου Ναυτικού Οχυρού «Σκαραμαγκά», οι έτσι και αλλιώς στενότατοι δεσμοί της Μονάδος με το ΠΝ γίνονται ακόμα πιο στενοί (αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο). Σε περίοδο κρίσεως ή πολέμου η ΜΎΑ, έτσι και αλλιώς υπαγόταν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΝ αρχικώς και του ΓΕΕΘΑ τώρα, καθώς από τον καιρό της ειρήνης ως προς το σκέλος των (στρατιωτικών, ας τις ονομάσουμε έτσι) αποστολών της υπάγεται στη Διακλαδική Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Το ΣΥΝΟΛΟ του προσωπικού της από τον Διοικητή της μέχρι και τον νεότερο Λιμενοφύλακα είναι απόφοιτοι των επίπονων σχολείων βατραχανθρώπων της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο και του Κέντρου Ανορθοδόξου Πολέμου στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, τα δύο τελευταία του Στρατού Ξηράς κλπ. Με λίγα λόγια είναι ένα ΠΛΗΡΩΣ στρατιωτικό Σώμα, που εκτελεί και αστυνομικά (λιμενικά) καθήκοντα στη θάλασσα.


Με την μετεγκατάστασή της ΜΥΑ στο Ναυτικό Οχυρό «Σκαραμαγκά» εκτός των προαναφερθέντων επιχειρησιακών λόγων (γειτνίαση με αεροδρόμιο, με ταχέα σκάφη του ΠΝ, αλλά και με τη «μητρική» Διοίκηση Υποβρύχιων Αποστολών), η ολιγομελής έτσι και αλλιώς Μονάδα δεν έχει πλέον θέμα φρουρήσεως των εγκαταστάσεών της (οι παλιές γειτνίαζαν με το αθλητικό κέντρο Αγ.Κοσμά και με …παραλία για κολύμβηση αλλά και νυχτερινά κέντρα), ενώ μπορεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό της ακόμα καλύτερα καθώς – ως γνωστόν – μέσα Ναυτικό Οχυρό του «Σκαραμαγκά» υπάρχει μέχρι και σκοπευτήριο (το περίφημο «Νταμάρι»), όπου μπορεί να πηγαίνει το προσωπικό για εκπαίδευση όποτε θέλει και όχι να είναι υποχρεωμένο να διασχίσει τη μισή Αττική για να πάει στο Χαϊδάρι ή στη Σχολή Ευελπίδων.

Συμπερασματικώς, πρόκειται για ένα σημαντικότατο από όλες τις πλευρές βήμα που αναμένεται να αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Μονάδος και του προσωπικού της, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αυτήν την περίοδο αναβάθμιση ΟΛΩΝ των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ανήκει και η ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚ.