Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου) στα Παραπολιτικά 90,1: Η κινητικότητα με τα σχολεία είναι αυτό που πρέπει να περιοριστεί στη Θεσσαλονίκη
«Η κινητικότητα με τα σχολεία είναι αυτό που πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.
«Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη όμως υπάρχει ανησυχία και στον κόσμο της αγοράς τους οποίους τους σεβόμαστε απόλυτα. Αυτή τη στιγμή αυξάνει το ιϊκό φορτίο στα λύματα μια κατάσταση δηλαδή η οποία ήταν με τον Οκτώβρη. Εδώ και αρκετό διάστημα έχω πει και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι στην Περιφέρεια της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας ότι κάτι δεν πήγε σωστά με τη χαλάρωση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Έχω πει εδώ και αρκετό διάστημα ότι προκειμένου να κλείσουμε την αγορά, η οποία αγορά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανακάμψει εύκολα, το μόνο που μπορώ να πω και μάλιστα με πολλά στοιχεία βιβλιογραφικά, επιστημονικά είναι ότι αυτή τη στιγμή η κινητικότητα με τα σχολεία είναι αυτό που πρέπει να περιοριστεί. Με την έννοια ότι είναι κάτι που μπορεί να το αναπληρώσουμε με την τηλεκπαίδευση, με την μεταφορά λίγο πιο πέρα των χαμένων ωρών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου επισήμανε ότι «θέλουμε αυτή τη στιγμή πριν φτάσουμε στο οριστικό κλείσιμο το οποίο δεν είναι υγειονομικό μέτρο, το άνοιγε κλείσε είναι χειρότερο».
«Δηλαδή ανοίγω μολύνομαι, κλείνω παίρνω τον ιό στο σπίτι μου, δεν είναι σωστή τακτική μπορεί να ακολουθείται από την Ευρώπη και την Αμερική αλλά εμείς οι υγειονομικοί δεν φορτωθήκαμε αυτό το φορτίο, δεν θέλουμε να κλείσει η αγορά, δεν θέλουμε να κλείσει η ζωή», διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.
Ερωτηθείς αν το καλύτερο θα ήταν να κλείσουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, απάντησε: «Το καλύτερο είναι να δούμε αυτό το μέτρο πάραυτα για να μην έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων γιατί το υγειονομικό μας σύστημα το δοκιμάσαμε εμείς πάνω, δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Δηλαδή ακόμη και να μας πουν για μια ακόμη φορά να μας πουν να βάλουμε μπροστά όλη τη μηχανή δηλαδή η δική μου μονάδα αυτή τη στιγμή τα βγάζει δύσκολα πέρα σε μη covid περιστατικά. Είμαι γεμάτος 100%, είναι πολύ μεγάλη η ζημιά που θα γίνει στο υγειονομικό σύστημα αν η μονάδα η δική μου γίνει και αυτή μονάδα covid».
«Δεν λέω μόνο για τα covid περιστατικά, έχουμε περιορισμένες δυνατότητες σαν Κεντρική Μακεδονία δεν μπορούμε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες και πρέπει να μας σεβαστούν γρήγορα πριν φτάσει η εκθετική αύξηση του τρίτου κύματος», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Εγώ δεν ήμουνα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων Ανοίχτηκε η αγορά διότι πραγματικά υποφέρει, πρέπει να ανακάμψει βάλαμε και τα σχολεία μες τη μέση με ένα βιαστικό τρόπο και είδαμε το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα σε επικίνδυνο βαθμό τέτοιο που προδικάζει μια επιθετική αύξηση ενός τρίτου κύματος άρα δεν έχουμε πολλά περιθώρια πριν το δούμε μπροστά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει μια λογική, δεν θέλουμε να προκαθορίσουμε αυτή τη στιγμή αποφάσεις υπεύθυνων θεσμικών οργάνων αλλά η έκκληση και του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας και όλων των δημάρχων αλλά και εμείς από την Εντατική που θέλουμε να σώσουμε ζωές λέμε ότι τώρα θα πρέπει να παρθούν μέτρα αυστηροποιήσεις των μέτρων και σαν τέτοιο λέμε ότι είναι καλύτερο να μείνει η αγορά ανοιχτή».
Για τη συμμόρφωση του κόσμου στα μέτρα, ανέφερε: «Έχουμε κουραστεί και η συμμόρφωση δεν μπορεί να είναι επιπέδου Μαρτίου. Το Μάρτιο πήγαμε τόσο καλά γιατί υπήρχε φόβος, η συμμόρφωση ήταν 100%, υπήρχε κάτι διαφορετικό τώρα με μέτρα που ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και τελειώνουν τώρα... Το άνοιγε-κλείσε έχει κουράσει τον κόσμο και η συμμόρφωση είναι μικρή, βάλτε και τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων, πάρτε υπόψη σας ότι δεν έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη να ανιχνεύσουμε με πολλά τεστ τα κρούσματα και να τα παρακολουθήσουμε, όλα αυτά μαζεμένα να τα πάρετε πάμε με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη ενός τρίτου κύματος για αυτό πρέπει τώρα να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
«Τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μετά και lockdown θα γίνει οριστικό, θα καταστρέψει και την υγεία και την οικονομία, και φοβάμαι ότι θα είναι μακροχρόνιο», υπογράμμισε.