«Η αποκλιμάκωση δυστυχώς είναι αργή συνήθως αλλά το καινούργιο σε αυτή την περίοδο είναι τα νέα στελέχη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφορικά με το αν πιστεύει ότι είναι επαρκείς η διάρκεια του lockdown.

Αναφορικά με τη δήλωσή του για τους 90.000 φορείς στο λεκανοπέδιο, ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε: «Εμείς μετράμε τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα σε αντίγραφα του ιού ανά λίτρο, αυτό από εβδομάδα σε βδομάδα αυξανότανε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό ήταν μια ένδειξη ότι η διασπορά στην Αττική αυξάνει».

«Έχω πει ότι η εκτίμηση των φορέων είναι απλά ένα εργαλείο που υπάρχει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να μεταφράζεται αυτό σε μια εκτίμηση. Δεν είναι ακριβές το νούμερο, έχει διάφορες αβεβαιότητες οι οποίες προκύπτουν κυρίως αυτή την εποχή από την ύπαρξη νέων στελεχών που δεν γνωρίζουμε πόσο ιικό φορτίο αναπτύσσουν ανά άτομο, τι αποθέτουν στο αποχετευτικό σύστημα υπάρχουν δηλαδή διάφορα ερωτήματα αναπάντητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση είναι μια εκτίμηση ύψους που η μόνη χρησιμότητα είναι να δούμε από εβδομάδα σε εβδομάδα αν αυτό αυξάνει ή μειώνεται», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ σημείωσε που ότι αυτό που είχε παρατηρηθεί και στα προηγούμενα δύο κύματα ήταν ότι μετά την αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα, μετά από μια εβδομάδα-δέκα μέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων.

«Ήδη έχει αρχίσει, γιατί εμείς την αύξηση τη βλέπουμε εδώ και είκοσι μέρες και σταδιακά από τα Χριστούγεννα και αυτό το οποίο θα συμβεί είναι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να γίνει κορύφωση των κρουσμάτων από τα τεστ του ΕΟΔΥ το οποίο βέβαια είναι συνάρτηση του αριθμού των τεστ που κάνουμε», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.

«Δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια στις προβλέψεις αυτές αλλά σίγουρα θα πλησιάσουν τετραψήφιο αριθμό τα κρούσματα στην Αττική έτσι όπως πάει και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί οι εισαγωγές ήδη έχουν αρχίσει από την προηγούμενη Παρασκευή να αυξάνουν στα νοσοκομεία και βέβαια αυτό θα μεταφραστεί πίεση στις ΜΕΘ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι επαρκείς η διάρκεια του lockdown, απάντησε: «Και την προηγούμενη φορά είχαμε πει ότι δεν θα φτάσουν, έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος να αρχίσει μια αποκλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση δυστυχώς είναι αργή συνήθως αλλά το καινούργιο σε αυτή την περίοδο είναι τα νέα στελέχη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη συμπεριφορά τους επομένως δεν γνωρίζουμε χρόνους αποθεραπείας σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι κάτι το οποίο οι γιατροί το μελετάνε».

«Αν πούμε ότι ισχύει ότι ίσχυε και στο προηγούμενο lockdown βλέπετε ότι και την προηγούμενη φορά χρειάστηκαν 6 περίπου εβδομάδες για να μειωθεί το ιϊκό φορτίο αρκετά. Δηλαδή μπορεί να πάρει σίγουρα μετά τη 15η Μαρτίου», εκτίμησε ο ίδιος.

Για το εθνικό δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων, ανέφερε: «Το έχουμε από το Μάρτιο επιδιώξει να συμβεί, τελικά καταφέραμε αυτή την εποχή να το οριστικοποιήσουμε. Έχουμε κάνει τις προγραμματικές συμβάσεις και όντως έχει γίνει αυτό το δίκτυο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Λάρισα που θα μετράει και Βόλο, Πάτρα και Κρήτη που θα μετράει και τις τέσσερις πόλεις της Κρήτης».