Σε καθεστώς lockdown βρίσκεται για μια ακόμη φορά η χώρα, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την αύξηση των διασωληνωμένων,

Ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη λύση από το να κάνει δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν γενικό lockdown εδώ και καιρό.

Φυσικά έχει περάσει ένα διάστημα ενός έτους από τότε που μπήκαμε για πρώτη φορά σε lockdown και μόνο αυτό αρκεί προκειμένου να αλλάξουν πολλά στην ψυχολογία των πολιτών.

Ποιες όμως είναι διαφορές της τωρινής καραντίνας με εκείνης του Μαρτίου;

Διαφορά πρώτη

Στις 13 Μαρτίου 2020 που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα υπήρχε εξαιρετικά μεγάλος βαθμός υπακοής, υπομονής και κατανόησης στα περιοριστικά μέτρα.

Οι περισσότεροι πολίτες όχι μόνο υπάκουαν, αλλά και φοβόντουσαν τον άγνωστο, ύπουλο ιό, ο οποίος είχε φτάσει στη χώρα μας από την Κίνα και έσπερνε τον κίνδυνο στην Ιταλία.

Τώρα έχοντας την κόπωση από δύο καραντίνες και πολλά αυστηρά μέτρα –ακορντεόν, πλέον δεν υπάρχει αυτός ο υπερβολικός φόβος σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Διαφορά δεύτερη

Η περίοδος του «lockdown» του Μαρτίου ξεκίνησε όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 190 συνολικά (στις 13 Μαρτίου ήταν 73) κι υπήρχε ο φόβος σταδιακής έκρηξης των κρουσμάτων και των θανάτων, όπως συνέβαινε στο εξωτερικό κι η οποία τελικά ευτυχώς δεν συνέβη.

Τώρα η νέα καραντίνα γίνεται με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος βέβαια δεν είναι σε τόσο άσχημα επίπεδα, όπως τον Νοέμβριο που είχαμε το δεύτερο lockdown.

Συγκεκριμένα το τρίτο σκληρό lockdown αυτή τη φορά ήρθε όταν από 444 κρούσματα που είχαμε στις 11 Ιανουαρίου 2021, πλέον έχουμε φτάσει τα 1.496, ενώ καταγράφεται και μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή τη φορά το lockdown έχει προληπτικό χαρακτήρα καθώς υπάρχει σαφής εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αυξητική τάση σε διασωληνωμένους και θανάτους.

Διαφορά τρίτη

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Μάρτιο, η τωρινή καραντίνα πραγματοποιείται σε ένα κλίμα μικρότερης κατανόησης από τους πολίτες.

Άλλωστε τον Μάρτιο του 2020 οι επιχειρηματίες πολλών κλάδων έκλεισαν για πρώτη φορά τα καταστήματά τους, ενώ τώρα το λουκέτο στην εστίαση δεν έχει «ανοίξει» εδώ και τρεις μήνες.

Διαφορά τέταρτη

Επίσης οι πολίτες τότε δεν έπρεπε να τηρούν και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς δεν υπήρχε καν.

Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2020 έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ (τότε με ανοιχτή εστίαση) και όχι μόνο δεν έχει διακοπεί αλλά πλέον είναι από τις 9:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Διαφορά πέμπτη

Όλοι θυμούνται τους εντελώς άδειους δρόμους κατά την πρώτη καραντίνα, ωστόσο τότε δεν έφταιγε μόνο ο φόβος των περισσότερων, αλλά και η αύξηση της τηλεργασίας.

Τότε η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα είχε φτάσει στο 70%, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 50%, καθώς σε πολλές εταιρίες διενεργούνται τεστ, τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Διαφορά έκτη

Τον Μάρτιο τα καθημερινά κρούσματα ήταν της τάξης των 50-150 καθημερινά (με μικρό αριθμό τεστ) και στα μέσα Μαΐου φτάσαμε στον εκμηδενισμό των κρουσμάτων.

Ωστόσο πλέον αυτός ο πυρήνας των κρουσμάτων διατηρείται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει «μηδενισμός» των νέων νοσούντων.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αμφίβολο αν μετά το τέλος των δύο εβδομάδων που έχει ορισθεί ο χρόνος του τρίτου lockdown τα κρούσματα θα έχουν περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να γίνει μία ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα.