Κρίσιμη εβδομάδα για τη σταδιακή άρση του lockdown - Tα σενάρια για λιανεμπόριο και σχολεία
Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown στην Αττική και σε άλλες κόκκινες περιοχές
Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα έχουν ισχύ μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και την προσεχή Παρασκευή η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών θα λάβει τις αποφάσεις της για τη σταδιακή άρση των μέτρων.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, καθώς η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο «άνοιγμα» παραμένουν τα σχολεία για την μείωση της επιβάρυνσης των παιδιών.
Αυτό που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκε πως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή +4.86%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326.
Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
Σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αν μέσα στην εβδομάδα επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια για ύφεση της πανδημίας, τότε πιθανόν να λειτουργήσει και πάλι το λιανεμπόριο.
Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αυτό. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε .
Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια.
«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων
Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει είτε με την υπηρεσία click away, είτε με click in shop, ώστε να περιοριστεί κάπως η τεράστια οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και κατόπιν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν αγοράσει πηγαίνοντας στο κατάστημα, στέλνοντας SMS στο 13033 με κωδικό 2.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ως προς τα σχολεία, όπως μετέδωσε το Star, προτεραιότητα θα δοθεί και πάλι στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες προσανατολίζονται στο άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας βαθμίδας στις 8 Μαρτίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενδεχομένως να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα.
Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Τέλος, πολύ δύσκολο φαίνεται να αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων τόσο από τις 21:00 το βράδυ για τις καθημερινές, όσο και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Έτσι όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και μετά θα επανεξεταστεί το ζήτημα, ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφωθεί η επιδημιολογική κατάσταση
Διστακτικοί οι λοιμωξιολόγοι για άρση μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές
Προς το παρόν αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες μειωθεί ο μέσος όρος κρουσμάτων και καταγραφεί ύφεση στη διασπορά, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα -όπως και στο παρελθόν- θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, και μία εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από την 1η Μαρτίου, αν υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης».
Στην εξίσωση και οι μεταλλάξεις
Στην εξίσωση για τις αποφάσεις παράτασης ή άρσης του lockdown στην Αττική, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τοπικά, μπαίνουν και οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, όχι μόνο λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, αλλά και γιατί η εξάπλωσή τους ενδέχεται να μειώσει τα ποσοστά συλλογικής ανοσίας από τους εμβολιασμούς, δυναμιτίζοντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και αυτό, γιατί οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA που κυκλοφορούν, ενώ ειδικά για την αφρικανική μετάλλαξη έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneka. Μάλιστα η διαπίστωση αυτή, οδήγησε την Ν. Αφρική να διακόψει τους εμβολιασμούς, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι αυτή που επικρατεί περισσότερο στη χώρα.
Έτσι, ο περιορισμός των μεταλλάξεων του ιού αποτελούν επίσης μια προτεραιότητα, παράλληλα με την διατήρηση των «αντοχών» του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ.