Ρεκόρ κρουσμάτων για Κυριακή σημειώθηκε σήμερα, καθώς εντοπίστηκαν 1.269 νέα κρούσματα κοροναϊού σε 26.330 τεστ.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ Κυριακής, καθώς η τελευταία φορά που καταγράφθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μέσος όρος αυτής της εβδομάδας είναι 1.630 κρούσματα, σημειώθηκε, δηλαδή, άνοδος κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Καζάνι» που βράζει η Αττική

«Καζάνι» που βράζει και σήμερα η Αττική, καθώς για ακόμη μία ημέρα διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στο Λεκανοπέδιο και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Από τα 591 κρούσματα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, τα 151 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας που εδώ και καιρό βρίσκεται στη «δίνη» της πανδημίας.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στον Πειραιά, για τον οποίο έχει σημάνει «καμπανάκι» η Επιτροπή λοιμωξιολόγων – με 85 και 84 κρούσματα αντίστοιχα.

Δείτε την κατανομή των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο:

Ανατολική Αττική: 64
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 85
Δυτική Αττική: 22
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 98
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 151
Νήσοι: 22
Νότιος Τομέας Αθηνών: 65
Πειραιάς: 84

Στα μέσα Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου 

Στα μέσα Μαρτίου «βλέπουν» στην κυβέρνηση το άνοιγμα της αγοράς, αν και οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι με το lockdown. Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τα νοσοκομεία.

Στόχος της κυβέρνησης,  είναι η αρχή να γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου. Αυτές είναι τουλάχιστον οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο μετά την παράταση του lockdown στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο έναντι των σχολείων, που θα ακολουθήσουν όταν τα κρούσματα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Στις 15 Απριλίου το άνοιγμα τις εστιάσης 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εστίαση πάλι θα ανεβάσει ρολά στις 15 Απριλίου.

Μόσιαλος: Πρώτα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά τα σχολεία

Πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο και, μετά από δύο εβδομάδες, να υπάρξει αξιολόγηση του ανοίγματος από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και, εάν όλα έχουν πάει καλά, τότε να προχωρήσει και η σταδιακή επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι ο ως άνω «οδικός χάρτης», τον οποίο προτείνει ο ίδιος, δύναται να εφαρμοσθεί κατ’ αρχάς στις περιοχές χωρίς ιδιαίτερη επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά η εφαρμογή του στην Αττική, η οποία δέχεται ακόμη ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της, ίσως να χρειασθεί να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την παράταση της σχολικής χρονιάς

«Έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο για παράταση της σχολικής χρονιάς. Εξετάζεται» ανέφερε, λέγοντας ότι θα είναι λιγότερη από ένα μήνα. «Και αν γίνει δεν θα γίνει γιατί δεν έχει καλυφθεί η ύλη, αλλά γιατί πρέπει τα παιδιά για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, να ξανά έρθουν στα σχολεία»δήλωσε σήμερα στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα.

Το «πράσινο φως» θα δοθεί από τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, υποστήριξε ότι «κάθε εβδομάδα συζητείται από τους ειδικούς το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων. Όταν έχουμε την εισήγησή τους θα πάρουμε την πολιτική απόφαση. Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης όταν οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως».



Φροντιστήρια

Ακόμα, μίλησε, για το γεγονός ότι τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά, κάτι που όπως είπε δεν οφείλεται στο υπουργείο.
«Δεν το έχουμε ξεχάσει το άνοιγμα των φροντιστηρίων. Απλώς οι ειδικοί θεωρούν ότι επειδή εκεί δεν είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών, δεν μπορούμε για λόγους συγχρωτισμού και μετάδοσης ασθένειας, να επιτρέψουμε το άνοιγμα. Δεν είναι αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου. Είναι απόφαση που επιβάλλεται, υποδεικνύεται και συμβαδίζει με τις οδηγίες των ειδικών» εξήγησε.

Αξιολόγηση

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και στις αντιδράσεις τους για το ζήτημα.

«Αξιολόγηση περιλαμβανόταν και στο νόμο Γαβρόγλου. Δυστυχώς είμαστε η μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπάρχει αξιολόγηση. Όταν κοινή παραδοχή είναι ότι πρέπει να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικές μονάδες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών θα βρουν τον τρόπο που θα γίνει».

Πανελλήνιες

Σχετικά με τις Πανελλήνιες, ανέφερε, ότι στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους, ενώ υπενθύμισε ότι από τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 30% η ύλη.
Τέλος, δήλωσε ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων που θα εισαχθεί σε πολλά σχολεία θα περιλαμβάνεται και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.