Ξεκίνησε χθες η μεγαλύτερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μεσογείου, που διοργανώνεται από τη Ναυτική Διοίκηση (Maritime Command/ MARCOM) αυτού με την επωνυμία “Dynamic Manta’21” (DYMA’21), που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Μεσόγειο, στα ανοικτά των Σικελικών ακτών, και με ελληνική συμμετοχή (φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», και το μερικώς αναβαθμισμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion).

Σε αυτήν συμμετέχουν πλοία επιφανείας, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη από οκτώ χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και έχει διττό σκοπό. Αφενός την προσβολή υποβρύχιων στόχων από πλευράς των πλοίων επιφανείας, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ανθυποβρυχιακών ελικόπτερων, αλλά και το αντίθετο, δηλαδή την εκπαίδευση των πληρωμάτων των υποβρυχίων αφενός να διαφεύγουν από ανθυποβρυχιακές επιθέσεις αλλά και να προσβάλλουν επιτυχώς στόχους επιφανείας. 

«Η δύναμη και η ισχύς των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντοπίζεται στο σύστημα Διοικήσεως, Ελέγχου και Επικοινωνιών που έχουμε και το οποίο μπορεί να δοκιμαστεί καλύτερα στη διάρκεια ασκήσεων όπως η “Dynamic Manta 2021”. Η ανάπτυξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεως και ετοιμότητος δυνάμεις αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συλλογικής μας άμυνας και αποφασιστικότητος. Επίσης αυτή η άσκηση θα πιστοποιήσει έτι περαιτέρω ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει αλλάξει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ. Εκτιμώ τη εξαιρετική υποστήριξη και συμμετοχή από το ιταλικό Ναυτικό και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες στην επίτευξη αυτού του αντικειμενικού μας σκοπού με ένα συλλογικό τρόπο» τόνισε ο Διοικητής της MARCOM Αντιναύαρχος Keith Blount για τη χθεσινή έναρξη της ασκήσεως.

Υποβρύχια από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ κάτω από τη Διοίκηση Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν και θα συνεκπαιδευτούν με δυνάμεις επιφανείας και αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Ειδικώς αυτή τη χρονιά στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Ομάδα Μάχης του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” αποτελούμενη από πέντε πλοία επιφανείας από τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Η Ιταλία, ως «φιλοξενούν έθνος» (host nation), παρέχει το λιμάνι της Κατάνιας και τη ναυτική βάση των ελικοπτέρων που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλεως, τη μεγάλη αεροπορική βάση του Ναυτικού της Σιγκονέλλα, καθώς και κάθε είδους λογιστική υποστήριξη (επιχειρήσεις ανεφοδιασμού, ιατρική βοήθεια, διαμονή προσωπικού κλπ) από τη μεγάλη ναυτική βάση της Αυγούστας.

Επίσης αριθμός αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην άσκηση επιχειρώντας από βάσεις ξηράς, όπως επίσης και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2, που στην παρούσα φάση τελεί υπό Ισπανική Διοίκηση.