Με αδιαπέραστο ευρωπαϊκό οχυρό μοιάζει σήμερα ο Έβρος, ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη επιχείρηση παραβίασης των χερσαίων ελληνο-τουρκικών συνόρων από χιλιάδες μετανάστες, καθοδηγούμενους από την Τουρκία.

Η άμεση αντίδραση του στρατού, της Αστυνομίας, της Εθνοφυλακής αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, οδήγησαν την Άγκυρα σε ένα πρωτοφανές τσαλάκωμα γοήτρου κι έθεσε την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης.

Σαν σήμερα, πέρυσι στις 28 Φεβρουαρίου ομάδες προσφύγων συγκεντρώνονται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.

Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη θέλουν να περάσουν τα σύνορα, με την ελληνική πλευρά να τους εμποδίζει και με την τουρκική να μη τους δέχεται πίσω.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανοίξει μονομερώς τα σύνορα και εργαλειοποιεί τα καραβάνια των προσφύγων. Μέσω sms χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενημερώνονται πως τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ανοίξει ενώ μισθωμένα λεωφορεία και ταξί τους μεταφέρουν από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη στα σύνορα.



Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει το ίδιο βράδυ προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα ενώ παράλληλα διεθνοποιεί την κρίση. Συνομιλεί με Μέρκελ, Μισελ, Μακρον, Φον ντερ Λαιεν και Μπορίσοφ.

Στον βωμό του τουρκικού εκβιασμό, η κυβέρνηση απαντά με σφράγισμα των συνόρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πρόσφυγες μετανάστες κι άλλα στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει ανάμεσά τους προσπαθούσαν όλο το βράδυ να σπάσουν το μπλόκο του στρατού και της αστυνομίας στις Καστανιές. Πετούσαν πέτρες,φλεγόμενα ξύλα στην ελληνική πλευρά και δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η τουρκική στρατοχωροφυλακή και με κάποιον τρόπο έφτασαν στα χέρια τους.

Στις 29 του μηνός συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Στέλιου Πέτσα που κάνει λόγο για προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας.

Ένοπλες δυνάμεις και Αστυνομία ενισχύονται. Εικόνες τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων που συνοδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα επεισόδια στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών είναι σε εξέλιξη. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να καταρρίψουν μέρος του φράκτη.

Πρώτη Μαρτίου κι Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων, ανάμεσα τους οικογένειες με μικρά παιδιά.