Σοκ προκαλεί  η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 μετανάστες που «εγκλωβίστηκαν» σε νησίδα στον Έβρο, εντός τουρκικής επικράτειας και τις τελευταίες ώρες έχουν μεταφερθεί σε ελληνικά εδάφη. Η γυναίκα αποκαλύπτει τις παροτρύνσεις και τη συμπεριφορά των Τούρκων, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη ομάδα των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των μεταναστών, αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο και τους διαχώρισαν τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Μεταξύ άλλων, η γυναίκα είπε χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Αναρτήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα φέρεται να είναι εκείνη που με αναρτήσεις και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέφερε το δράμα που ζούσε η ίδια και οι υπόλοιποι παγιδευμένοι μετανάστες, επί τουρκικού εδάφους,

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο «όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».


«Σπρώχτηκαν»

Στη συνέχεια ο υπουργός σχολίασε:  «Από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Νεκρό παιδί

«Από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης.