Πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο και, μετά από δύο εβδομάδες, να υπάρξει αξιολόγηση του ανοίγματος από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και, εάν όλα έχουν πάει καλά, τότε να προχωρήσει και η σταδιακή επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι ο ως άνω «οδικός χάρτης», τον οποίο προτείνει ο ίδιος, δύναται να εφαρμοσθεί κατ’ αρχάς στις περιοχές χωρίς ιδιαίτερη επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά η εφαρμογή του στην Αττική, η οποία δέχεται ακόμη ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της, ίσως να χρειασθεί να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε πως «αυτήν την στιγμή στην Αττική πιέζεται το σύστημα υγείας, αλλά δεν ισχύει αυτή η κατάσταση μόνο στην Ελλάδα». Ωστόσο, για τυχόν άνοιγμα στις 16 Μαρτίου και πάλι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρότεινε οι υπάλληλοι καταστημάτων να φορούν ενισχυμένες μάσκες, όχι όμως διπλές. «Δεν είναι εύκολο να φοράει διπλή μάσκα 8 ώρες ο υπάλληλος». Εκτίμησε ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. «Ίσως ύστερα από δέκα ημέρες», τόνισε ο κ. Μόσιαλος για το άνοιγμα σχολείων που θα ακολουθήσει αυτό του λιανεμπορίου.

Κατά τον καθηγητή οι έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν στους κλειστούς κυρίως χώρους, κυρίως στα καταστήματα. «Η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα σπίτια», τόνισε, αναφορικά με τη διασπορά του ιού εντός των νοικοκυριών. «Στους ανοιχτούς χώρους η διασπορά δεν είναι πολύ μεγάλη και το είδαμε και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στο «παράδοξο» του πράγματος, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν παρατηρείται η αναμενόμενη πτώση στις μολύνσεις παρά την ενίσχυση των περιορισμών στην Αττική.

Επίσης, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι έκανε ο ίδιος την πρώτη δόση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του νέου κοροναϊού και υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι και αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ακόμη και για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως έχει ήδη αποδείξει η μαζική διαδικασία των εμβολιασμών στην Σκωτία.