Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού που ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρούσματα των δυο νέων μεταλλάξεων διαπιστώθηκαν στην Αττική και καταγράφηκαν από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Ο φόβος για στέλεχος ανθεκτικό στα εμβόλια

Σε αυτό αναφέρθηκε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Alpha είπε πως «υπάρχει η μεγάλη απειλή» το να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα είναι μάλλον δυσοίωνες.

Το άρθρο με θέμα την COVID – 19 το 2021, στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, αναφέρει πως ο κοροναϊός αναμένεται να γίνει ενδημικός, με επιδημικά ξεσπάσματα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα ο ιός, όσο η παρουσία του συνεχίζεται κάθε χρόνο, τόσο περισσότερο θα μεταλλάσσεται.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται. Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

«Οι μεταλλάξεις κυριαρχούν στην Ελλάδα»

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων αναφέρθηκε, μιλώντας σήμερα στο MEGA και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» είπε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» συμπλήρωσε σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξει οι δραστηριότητες που έβαλαν «λουκέτο» λόγω πανδημίας.

Μάλιστα, ο καθηγητής, ανέφερε ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».

Τέλος, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».

Οι μεταλλάξεις οφείλονται για την εκτόξευση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες».

«Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός» διευκρίνισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κοροναϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.

«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

Στο σημείο αυτό πάντως χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων.