Με νέα μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό, οι οποίοι έφτασαν χθες τους 477, έναντι των 466 για την Κυριακή, στα 1.165 έφτασαν επίσης τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), έναντι των 1.176 για την περασμένη Δευτέρα 1 Μαρτίου.


Οι μεταλλάξεις θέτουν τη χώρα στο «μάτι του κυκλώνα»

Παράλληλα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορoναϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Εκτός από το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στα νοσοκομεία, δύο νέα δεδομένα συνθέτουν το παζλ της πανδημίας στη χώρα μας. Καταρχήν στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον άτομα νεαρής ηλικίας και κατά δεύτερον η ενδοοικογειακή μετάδοση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται με κορoνοϊό ολόκληρες οικογένειες.

Μετάλλαξη 80% με 90% στην Αττική

Στο ίδιο μύκος κύματος και ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κοροναϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%. Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

Ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.


Θετικά τα μηνύματα Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς

Tη Δευτέρα, ήμερα πραγματοποιήθηκαν 30.000 εμβολιασμοί, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κοροναϊό. Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.


«Φράζει» το σύστημα Υγείας από τις εισαγωγές - Αύξηση των εισαγωγών με φρενήρη ρυθμό

Τα λιγότερα τεστ -19.025 έναντι 24.498 χθες- που έδωσαν και τα αποτελέσματα δίνουν αρνητικό πρόσημο στη σημερινή έκθεση. Τα 1.165 νέα κρούσματα που προέκυψαν σε 61 περιφερειακές ενότητες, κατανέμονται ως εξής: 66 στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους. Η τεράστια διασπορά στην Αττική, οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος , όπου και είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων–, τα πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα και τις 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία της την πρώτη μόλις εβδομάδα του Μαρτίου.

Δυστυχώς όμως μόνο και από τους αριθμούς των εισαγωγών των ασθενών με κοροναϊό και των διασωληνωμένων, γίνεται σαφές πως τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τώρα την μεγαλύτερη πίεση. Αναλυτικά μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κοροναϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 (από τους 406 που ήταν στην 1η Μαρτίου), ενώ μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 254 συμπολίτες μας.

Τι προβλέπεται για το άνοιγμα της εστίασης

Μία ακόμη παράταση στην παράταση της καραντίνας αποφασίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προχωρήσει σταδιακά στην επανεκίννηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες.