Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα του κοροναϊού που «σαρώνει» τη χώρα, τη στιγμή που το ΕΣΥ δοκιμάζει τις αντοχές του.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι δραματική, όπου μόνον στην Αττική την Κυριακή καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ των 172 εισαγωγών. Δυσοίωνες είναι παράλληλα οι προβλέψεις για τα σημερινά κρούσματα της πανδημίας, καθώς ο ΕΟΔΥ έχει ήδη καταμετρήσει περισσότερα από 2.300 κρούσματα, ενώ ενδέχεται σήμερα η διασπορά σε όλη τη χώρα θα φτάσει ακόμη και τα 3.100 κρούσματα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θέλει να διασωληνώνονται, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, περίπου 200 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με περίπου τους μισούς από αυτούς να αφορούν τα ιδρύματα της Αττικής.

Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν ότι διανύουμε την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, αφού οι μεταλλάξεις επιταχύνουν τη διασπορά, και δεν αναμένεται αποκλιμάκωση πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Restart στην αγορά

Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση επιδίδεται σε «ασκήσεις επί χάρτου» αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς αλλά και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το restart της αγοράς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική έχει να κάνει με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης.

Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα ανοίξει κανονικά και όχι με click away αλλά με αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λεω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λεω ότι η πανδημία θα εξαφανιστει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ο υπουργός.

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο πιθανότατα στις 15 Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.