Σε αγώνα αντοχής απέναντι στις μεταλλάξεις και την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα εξελίσσεται η μάχη με τον κοροναϊό στη χώρα.

Τα τελευταία μάλιστα δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από μεταλλαγμένο στέλεχος παραμένει μεταδοτικός για διάστημα 5 παραπάνω ημέρες απ' ότι στην περίπτωση του συμβατικού στελέχους του ιού. Ενώ δηλαδή προ μεταλλάξεων, ο κορονοϊός εξουδετερωνόταν από τον οργανισμό στις 8 ημέρες, τώρα χρειάζονται 13.

Κατειλημμένες κατά 72% οι ΜΕΘ στην Επικράτεια - 94% στην Αττική

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η έντονη πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική.

Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπέρασε το 70% στην Επικράτεια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 94%.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος από τη Βουλή επισήμανε πως το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι έτοιμο να δεχτεί ασθενείς αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

O καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του και ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου.

«Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υγειονομική βόμβα οι συγκεντρώσεις και τα καρναβαλικά πάρτι

Τα τελευταία 24ωρα από παντού, τόσο από την διεθνή κοινότητα, όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας, αλλά και την κυβέρνηση γίνεται λόγος ανάγκη περιορισμού της διασποράς, ωστόσο φαίνεται να είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο ακόμη και για νέα μέτρα, αφού οι εκκλήσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν όσους θέλησαν απερίσκεπτα να «γιορτάσουν» με πάρτι και εκδηλώσεις. Στο κάδρο των επικίνδυνων συμπεριφορών μπαίνουν ωστόσο και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ή και τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι επιπτώσεις τόσο από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, όσο και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, θα φανούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε και πάλι τα 3.000 κρούσματα.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα

«Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο τα μέτρα τηρούνται. Δεν τηρούνται και είναι λογικό γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί. Είχαμε μεγάλη διασπορά, το είδαμε και στο δεύτερο κύμα, και ενδοοικογενειακή διασπορά. Επίσης στο τρίτο κύμα έχουμε και τις μεταλλάξεις που καθιστούν την κατάσταση πιο μεταδοτική», σημείωσε η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου, μιλώντας στο MEGA.

«Μετά από ένα χρόνο είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να μείνει μέσα, αλλά μπορώ να πω σε κάποιον να δείχνει μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ποτήρι που έχει σχεδόν ξεχειλίσει, πιέζεται αρκετά. Για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς, πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης».

Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες 2 εβδομάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ σταδιακά υπολογίζεται με την ορθή τήρηση των μέτρων, ότι θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη.

Συνεπώς, ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολος μήνας για τη διαχείρισης της πανδημίας και τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μικρή οριακή άνοδο των κρουσμάτων – ενδεχομένως κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα- και κύριο μέλημα είναι να αντέξουν τα νοσοκομεία.

Τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, «τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου πρέπει να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)»

Όπως τόνισε, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ ανέφερε πως το self testing, είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μόνο στη Γερμανία, είναι όμως ένα εργαλείο που μπορεί να το δούμε, και μέσα στον Μάιο να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας.

«Αυτοί οι τρεις μήνες είναι οι σταθμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να μπούμε σε ένα καλοκαίρι» τόνισε.

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Η απάντησή του στο γιατί πάρθηκε η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων, εξηγεί, και το γιατί κατά το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας θα προηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Επειδή είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή», ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown μέσα στον Απρίλιο, ώστε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο Πάσχα, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η συνεχής πληροφόρηση για τον κοροναϊό, δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μου. Έτσι κουράζεται ο κόσμος, όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την υπερενημέρωση. Εμφανίζονται στα κανάλια γνωστοί άγνωστοι, ειδικοί, μη ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι έπρεπε να είναι λιγότερες οι εμφανίσεις και απαντήσεις στα σημεία που θέτει ο πολίτης, όσο μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια. Έχουμε τρελάνει τον κόσμο».