Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο» με περιορισμένες στο ελάχιστο τις ελεύθερες κλίνες για ασθενείς με κοροναϊό, αλλά και οι μεταλλάξεις να τρομάζουν ακόμη και τους ειδικούς, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητα που παρουσιάζουν, την ίδια στιγμή στήνονται ανεύθυνα ξέφρενα καρναβαλικά πάρτι με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται.

Τα τελευταία 24ωρα από παντού, τόσο από την διεθνή κοινότητα, όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας, αλλά και την κυβέρνηση γίνεται λόγος ανάγκη περιορισμού της διασποράς, ωστόσο φαίνεται να είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο ακόμη και για νέα μέτρα, αφού οι εκκλήσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν όσους θέλησαν απερίσκεπτα να «γιορτάσουν» με πάρτι και εκδηλώσεις. Στο κάδρο των επικίνδυνων συμπεριφορών μπαίνουν ωστόσο και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ή και τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι επιπτώσεις  τόσο από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, όσο και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, θα φανούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε και πάλι τα 3.000 κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και ο διπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασκούν ήδη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, με πολλούς να φοβούνται ακόμη και κατάρρευση τις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Αττική.

 Ράπτη: Υγειονομική βόμβα τα καρναβαλικά πάρτι

 Παρά το τρίτο lockdown και τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, με τους ειδικούς να επιχειρούν να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.

Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, σχολιάζοντας τα περιστατικά ακραίου συνωστισμού πολιτών με αφορμή την τελευταία ημέρα του τριωδίου.


«Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.

 Την ανάγκη για τη συνεργασία όλων μας στην τήρηση των μέτρων τόνισε η υφυπουργός Υγείας προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό. Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.

 Πιέζεται ασφυκτικά το ΕΣΥ

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των αυξανόμενων ημερήσιων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων.

 Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.626 νέες μολύνσεις, ενώ για ακόμη μία ημέρα οι διασωληνωμένοι «σκαρφάλωσαν», φτάνοντας τους 564.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι.

 Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι κλίνες ΜΕΘ για covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι καλυμμένες, ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

 Μιλώντας για τα κρούσματα στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε ότι «ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».


 Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι «η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».


 Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με κοροναϊό θα αργήσει.

 Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

 «Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

 Την ίδια στιγμή, για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μίλησε και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

 Ο κ. Γώγος μιλώντας στο Open τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».