Παρεμβάσεις που θα διορθώσουν εκείνα τα μέτρα τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν είναι αποτελεσματικά αναμένεται να εισηγηθεί μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία απέναντι στην προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά και να ορθοποδήσουν οικονομία και σύστημα Υγείας.

 Η επιτροπή που συνεδριάζει από το πρωί,  θα εισηγηθεί να ανοίξουν κομμωτήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα συζητηθεί το SMS με αριθμό 6 να περιλαμβάνει και μετακίνηση με αυτοκίνητο χωρίς περιορισμό πεζή ή ποδήλατο, καθώς η αύξηση των τεστ.

Τις ανακοινώσεις θα κάνουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, στις 18.00 το απόγευμα.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.


Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία είναι το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο και η εστίαση, που βρίσκεται σε δίνη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

 Ωστόσο, όσον αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων αν και η σκέψη για τις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι, ενώ η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάει πιο πίσω.

 Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Τετάρτη κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».

Στο θέμα της προσαρμογής των μέτρων που είτε δεν λειτούργησαν είτε έφεραν περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οποία όπως είπε ένα τέτοιο μέτρο που δεν λειτούργησε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, που τελικά έφερε περισσότερη κόπωση.

  Ειδικότερα η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6  σημείωσε ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει για τον λόγο αυτό θα γίνει  αναπροσαρμογή του ωραρίου απαγόρευσης το σαββατοκύριακό. Και επιπλέον, θα είναι καλύτερο οι πολίτες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους που βοηθάει στην εκτόνωση, παρά να συνευρίσκονται παράνομα σε σπίτια.

 Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για τη φημολογία ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων στην επιτροπή. Όπως είπε, η συζήτηση είναι εσωτερική, επιτρέπονται οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις όμως καταλήγουν σε κοινή απόφαση.

 Όσον αφορά για την πορεία των εμβολίων, η κ. Πελώνη είπε ότι γίνεται προσπάθεια να χτιστεί τείχος προστασίας, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καλύτερη η ροή των εμβολίων και από περισσότερες εταιρείες. Ενώ, υπογράμμισε ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί πολιτών.

 Τα «κλειδιά» της εξόδου

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, είναι τρεις.

 Στις 22 Μαρτίου να λειτουργήσουν κομμωτήρια και υπηρεσίες αισθητικής, στις 29 Μαρτίου να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και μετά τις 19 Απριλίου ο κλάδος της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

 Στα κυβερνητικά πλάνα έχει καταρτιστεί ήδη και το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού ο οποίος αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις προθέσεις είναι, αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να αρχίσουν οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από τις 15 Μαΐου και έπειτα.

 Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει εξελιχθεί ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο οποίος προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τέλος της ημέρας αυτό που θα αποφασιστεί θα αφορά:

  -Στη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις επτά στις εννέα το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και στο ωράριο για τις καθημερινές.

  -Στη χαλάρωση της χρήσης του κωδικού "6". Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να επιτραπεί, εκ νέου, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

  -Στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

 Αυστηρές προειδοποιήσεις

 Από την πλευρά τους οι επιστήμονες, αλλά και οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν κι αυτή τη φορά δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα τότε μια ακόμη ευκαιρία, καθοριστικής σημασίας αυτή τη φορά, θα χαθεί και νέο lockdown, θα παραμονεύει το οποίο δεν θα προοπτική για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

 Από τους πολίτες έχει φύγει ο μεγάλος φόβος, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως πρέπει να δεις εναλλακτικές στα μέτρα όταν βλέπεις πως οι περιορισμοί που έχεις λάβει έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από την αναμενόμενη.

 Ζήτησε να ανοίξει το λιανεμπόριο στα μικρά μαγαζιά με ραντεβού, καφετέριες και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και από αύριο.

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, δήλωσε από την πλευρά του  στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νικόλας Θωμαϊδης.

 Ο κ. Θωμαϊδης παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να κυμαίνονται από 3 έως 4 χιλιάδες.

  Εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις έχουν συντελέσει σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων.

  Τόνισε τέλος ότι η Αττική βρίσκεται στο peak της πανδημίας του κορο

 Σε συνέντευξη τους το πρωί της Παρασκευής η Ματίνα Παγώνη και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζήτησαν την πιστή τήρηση των περιορισμών ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στο lockdown.

  Η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

  Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

  Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για αύξηση των τεστ και χρήση διπλής μάσκας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι τα εμβόλια. Σημείωσε πως το lockdown δεν αποδίδει και εξήγησε πως είναι καλύτερα κάποιος να πάει σε ένα ζαχαροπλαστείο, μία καφετέρια τηρώντας τα μέτρα παρά να συνωστίζεται.