«Δεν υπάρχει ‘’ιατρικός εμφύλιος’’ γιατί νομίζω ότι από τη στιγμή που διαχωρίσαμε και εμείς τη θέση μας και είπαμε ότι αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί έπεσαν οι τόνοι όλων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται συστρατευμένοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΠΙΣ.

«Κανείς σημειώνει βεβαίως αυτό που συνέβη αλλά δεν νομίζω ότι είναι το μείζον αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει εμφύλιος, υπάρχει η μάχη και πρέπει να δοθεί και θα δοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη μικρή συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση του υπουργείου, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Δυστυχώς πλέον δεν είμαστε όπως παλαιότερα, έχουν φύγει 18 χιλιάδες γιατροί τα τελευταία 5-6 χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς δεν υπάρχουν γιατροί που βρίσκονται σε ‘’τουρισμό’’, υπάρχουν γιατροί που βρίσκονται σε ιατρεία, που έχουν αναλάβει μέσα από τον ΕΟΠΥ και μέσα από τις συμβάσεις τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συγκεκριμένους ασθενείς και προσφέρουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι καλύτερο και για αυτούς. Από την άλλη πλευρά εδώ υπάρχει μια διαχείριση προτεραιοτήτων...».

Για τους 61 γιατρούς που προσφέρθηκαν άμεσα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανάφερε: «Προφανώς υπήρχαν και άλλοι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαδικασία όχι μεγαλύτερης ευσυνειδησίας, ίσως σε μια φάση που μπορούν να αφήσουν και το χώρο δουλειά τους. Δεν θέλω να καλύψω κανέναν για αυτό ακριβώς είπα ότι εδώ δεν πάμε για επιστράτευση, πάμε για συστράτευση».

«Πρέπει οι πάντες σε αυτό το κάλεσμα που έκανε και το υπουργείο Υγείας που έχει πλήρη εικόνα των αναγκών, των προβλημάτων, των ελλείψεων και είπε «κάνω διαχείριση προτεραιοτήτων και καλώ ιδιώτες πρωτοβάθμιας περίθαλψης πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους να συνδράμουν σε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Εγώ για αυτό ακριβώς διαχώρισα τη θέση μου με την έννοια ότι αυτή η ανακοίνωση που έβγαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος δεν προέκυψε μέσα από τις αποφάσεις των προέδρων, προέκυψε από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου. Δεν θέλω να ερμηνεύσω κανέναν, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι διαχώρισα τη θέση μου και εγγράφως γιατί πιστεύω ότι δεν χρειάζονται ούτε τα γιατί ούτε τα πρέπει ούτε κανένα δάχτυλο το οποίο να κουνάει κανείς σε κανέναν, σήμερα είμαστε στη μάχη και καλούμαστε από την πολιτεία να δώσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη ο καθένας με την ευθύνη σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και που είναι εθνικό».

«Βρισκόμαστε στο τούνελ ακόμα, βλέπουμε το φως ότι πλησιάζουμε να βγούμε έξω από το τούνελ αλλά σήμερα βρισκόμαστε ίσως στις πιο δύσκολες μέρες για τις επόμενες τρις εβδομάδες του Εθνικού συστήματος υγείας και εκεί δεν χρειάζονται ούτε υποσημειώσεις ούτε υστερόγραφα. Χρειάζεται δουλειά, μάχη απέναντι στη μάχη που δίνουν κάποιοι συμπολίτες μας με η ζωή και το θάνατο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ίσως θα είναι οι πιο δύσκολες τρεις εβδομάδες από την αρχή της πανδημίας στην τρίτη της φάση και θεωρώ ότι και με την επίσπευση του εμβολιασμού και με την επίσπευση της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων αλλά και γενικότερα της βελτίωσης στο επίπεδο τουλάχιστον της μεταδοτικότητας από κλειστούς χώρους σε ανοιχτούς χώρους, όλα μαζί θα φέρουν καλύτερες μέρες αλλά τώρα είμαστε στη δύσκολη φάση και εκεί θα πρέπει να είμαι όλοι προσανατολισμένοι», κατέληξε.