Κοινό Άρθρο των:

Antonio López-Istúriz White, Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Απόστολου Τζιτζικώστα, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Olgierd Geblewicz, Προέδρου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επι-τροπή των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Δυτικής Πομερανίας

«Οι ρίζες της Ευρώπης βρίσκονται σε κάθε χωριό, πόλη και περιφέρεια της ηπείρου μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του 70% της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής απασχόλησης στο δη-μόσιο τομέα, το ένα τρίτο των δημόσιων δαπανών και τα δύο τρίτα των δημόσιων επενδύσεων. Κα-θώς η Ευρώπη δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, οι Περιφερειάρχες, οι Δή-μαρχοι, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και υπήρξαν η πρώτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η πανδημία θέτει σε κίνδυνο τα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, την ενιαία αγορά μας και τον τρόπο κατά τον οποίο η Ευρώπη περνά από το σχεδιασμό στην υλοποίηση της οικολογικής και της ψηφιακής μετάβασης. Σε στιγμές κρίσης, στρεφόμαστε στο πιο αξιόπιστο και πλησιέστερο στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης, το οποίο μπορεί να λύσει τα περιφερειακά και τοπικά προ-βλήματα με ευρωπαϊκές λύσεις.

Σε πολλά Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υγεία μας, βρίσκεται επίσης στα χέρια των Περι-φερειών και των Δήμων. Σε 17 από τα 27 κράτη μέλη, οι Περιφέρειες διαθέτουν αρμοδιότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, έχουν τη στήριξη του ΕΛΚ για τα μέτρα που λαμβάνουν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Δείτε το παράδειγμα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Πεδεμοντίου στην Ιταλία, η οποία δημιούρ-γησε νοσοκομείο για να βοηθήσει ασθενείς που ξεπέρασαν το κρίσιμο στάδιο της νόσου COVID-19, αλλά χρειάζονται περαιτέρω περίθαλψη. Ή του Γερμανικού Κρατιδίου της Έσσης, το οποίο θέσπισε συστήματα χρηματοδότησης για εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους με σκοπό τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια της Μούρθια στην Ισπανία, η οποία ε-γκαινίασε την «teleEduca», μια πλατφόρμα παροχής βοήθειας στους φοιτητές. Καθώς και το παρά-δειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αξιοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Επίσης, Δήμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη υλοποιούν μια σειρά από κοινωνικά μέτρα και δράσεις. Ο σλοβακικός Δήμος Πρέσοβ επένδυσε στην ηλεκτρική μετακίνηση για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε ηλικιωμένους. Ο δήμος Έσπο εκπόνησε δέσμη μέτρων 25 σημείων για τη στήριξη τόσο των εταιρειών όσο και του αθλητικού και του πολιτιστικού τομέα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έλαβαν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που στηρίζονται από το ΕΛΚ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία.

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που στηρίζονται από ΕΛΚ αποτελούν γέφυρα μεταξύ κάθε γωνιάς της Ευρώπης και των Βρυξελλών. Συνεργαστήκαμε για την εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων, κα-θώς και για τον προσδιορισμό των αναγκών και των πόρων, με μέλημα την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση γρήγορης και ουσιαστικής ανάκαμψης.

Όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι πολιτικές πρέπει να έχουν εφαρμογή στο πλησιέστερο στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης, για μεγαλύτερη

αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και λογοδοσία. Σαφές παράδειγμα αποτελεί το αίτημα της Ο-μάδας του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για απευθείας χρηματοδότηση των Πε-ριφερειών και των Δήμων με στόχο την επιτόπια ολοκλήρωση πανευρωπαϊκών έργων μέσω των ο-ποίων μπορούν να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως η μετάβαση σε πράσινες δημό-σιες συγκοινωνίες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει ανά-καμψη ταχύτερα αισθητή στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην οι-κοδόμηση και στην εδραίωση της κοινωνικής σταθερότητας και δικαιοσύνης. Η πανδημία έχει και θα συνεχίσει να έχει ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή επικράτεια και οι Πε-ριφέρειες και οι Δήμοι παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Πλέον, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πεπατημένη. Αντίθετα, πρέπει να κά-νουμε άλμα προόδου, όλοι μαζί.

Ας βασιστούμε στα δυνατά μας σημεία και ας τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας για την αντι-μετώπιση ασύμμετρων προκλήσεων που δεν γνωρίζουν σύνορα μεταξύ ευρωπαϊκού, εθνικού, περι-φερειακού και τοπικού επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚ και η Ομάδα του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα διορ-γανώσουν, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάκαμψη από την πανδημία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».