Πίσω πάει όπως όλα δείχνουν το άνοιγα του λιανεμπορίου, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση αλλά κυρίως η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία με τα καθημερινά ρεκόρ εισαγωγών, δεν επιτρέπουν στα καταστήματα να σηκώσουν ρολά.

Ενόσω διανύουμε το τρίτου και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την επανεκκίνηση ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αρκετοί μάλιστα από τους ειδικούς προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο πιθανότατα να καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών, γεγονός που επιβραδύνει το άνοιγμα της οικονομίας.

Την Παρασκευή η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα κληθεί να αποφασίσει εάν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, με την τρέχουσα εβδομάδα να θεωτείται κρίσιμη: Αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα και διασωληνωμένους και αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, θα απαιτηθεί η αναβολή μιας ακόμη εβδομάδας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που φαντάζει πιο πιθανό.

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

«Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας» δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε στο MEGA, ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

«Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα»

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Mιλώντας στον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Η κατάσταση δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η « ορμή του κύματος δείχνει αργή αποκλιμάκωση» και πως η πίεση είναι εφιαλτική.

Σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να μη διαταραχθεί η πολύ στενή ισορροπία μεταξύ κλινών ΜΕΘ covid και κλινών ΜΕΘ μη covid, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το σύστημα».

Τα σενάρια

Αν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα σηκώσουν ρολά στις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση θέλει να προλάβουν να ανοίξουν έστω για δύο εβδομάδες και τα σχολεία, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, καθώς στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, η ζυγαριά γέρνει προς την πρώτη πλευρά, για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Ερώτημα, παραμένει, τι θα γίνει και με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, δηλαδή εάν οι περιορισμοί με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 θα πάνε για τις 29 Μαρτίου ή όχι.

Η κυβέρνηση θέλει λίγο πριν το Πάσχα να ανοίξει και η εστίαση, η οποία είναι εδώ και πολλούς μήνες κλειστή. Στηρίζει τις ελπίδες της στον εμβολιασμό καθώς μέσα στον στον Απρίλιο, χώρα μας αναμένεται να λάβει σχεδόν 2 εκατ. δόσεις.

Τότε αναμένεται να ανοίξει και η μετακίνηση από νομό σε νομό, ώστε να ακολουθήσει το άνοιγμα του τουρισμού, που τοποθετείται με βάση το σχεδιασμό στα μέσα Μαΐου.