Τον δρόμο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δείχνει η κυβέρνηση, με την 5η Απριλίου να αποτελεί ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το τρίτο mega-εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου.

Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν πολύ επιβαρυμένα, ασκώντας μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όταν μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων τον Απρίλιο, με τα δωρεάν τεστ για τον κοροναϊό να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τον Μάιο η οριστική χαλάρωση

Το τείχος ανοσίας και ο φραγμός στις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα σημάνουν από τα μέσα Μαΐου και την ολική επαναφορά της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ήδη, από τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου θα έχει χτιστεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας του ΕΣΥ καθώς θα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλοι οι άνω των 60 ετών.



Προς 5 ή 12 Απριλίου το λιανεμπόριο

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Αυτήν τη φορά προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η πραγματική οικονομία με τα καταστήματα να ανεβάζουν ρολά στις 5 Απριλίου.

Μερίδα λοιμωξιολόγων, πάντως, συστήνει άνοιγμα του λιανεμπορίου που αυξάνει την κινητικότητα του πληθυσμού μια εβδομάδα αργότερα.
Μαζί με το λιανεμπόριο, πάντως, πάει… πακέτο και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Επιστροφή στα θρανία

Αντίστροφη φορά θα ακολουθηθεί στο άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέφουν στα θρανία στις 5 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αναλυτική πρόταση στην επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε εχθές για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου. Η πρόταση αφορά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και βασίζεται στην τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα, όποτε αυτό καταστεί δυνατό και επισήμανε ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης τον Απρίλιο

Ισχυρός φυσικός σύμμαχος απέναντι στην πανδημία ο καιρός, με την εστίαση να κάνει πρεμιέρα μετά από μήνες αδρανοποίησης από τα μέσα Απριλίου και έπειτα. Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους» τόνισε και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.