Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, θα φτάσουν στη χώρα μας σήμερα, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος, και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, που επίσης θα βρεθεί στη χώρα μας, θα τιμηθούν με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Την απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Δήμου Αθηναίων θα κάνει ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821. Οι δύο άντρες θα τιμηθούν για τη συμβολή των χωρών τους στην αίσια έκβαση του Αγώνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τις εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτήματος στο Τατόι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να δει τα σχέδια, κυρίως για την ανακτορική ενότητα, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Το αίτημά του έγινε μέσω της βρετανικής πρεσβείας, ζητώντας να δει τις μελέτες και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί.

Το ενδιαφέρον αυτό του διαδόχου του βρετανικού θρόνου εδράζεται προφανώς σε προσωπικούς λόγους, αφού στο κοιμητήριο με τους βασιλικούς τάφους αναπαύεται, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Ανδρέας, πατέρας του δούκα του Εδιμβούργου και συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππου. Δηλαδή, ο παππούς του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολου.

Η σχέση αυτή είναι εξαιρετικά δυνατή και συμβολική, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, με τη φόρτιση που υπάρχει στο Μπάκιγχαμ, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του Φίλιππου. Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ένας από τους βασικούς «ακτιβιστές» για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η προστασία του περίφημου δάσους στο Τατόι. Πάντως, δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα πρώην βασιλικά κτήματα τις προσεχείς ημέρες – χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει σχετικά σύντομα για να επισκεφθεί και τον τάφο του παππού του.

Τα πρώην βασιλικά κτήματα

Μέσα σε 42.000 στρέμματα αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε 15.085 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια. Εξ αυτών, τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ήδη από τα τέλη του 2020 κινηθεί η διαδικασία για να ενταχθεί η χρηματοδότηση του σχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ο προϋπολογισμός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 97 και 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για το νέο Τατόι αναμένεται να έχουν ωριμάσει ως τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, ενώ ήδη σχεδιάζεται το επόμενο βήμα: Η δημιουργία της πρώτης συγκοινωνιακής μελέτης για την είσοδο στο κτήμα και το χώρο στάθμευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Υποδομών κατόπιν οδηγίας του πρωθυπουργού, προκειμένου να διαμορφωθεί και ο δρόμος που οδηγεί στο κτήμα, ο οποίος είναι αρκετά στενός για τα δεδομένα του χώρου και κυρίως των νέων χρήσεων, που θα τον μετατρέψουν σε ένα χώρο πρασίνου, μουσειακό, ψυχαγωγικό, ανάπτυξης και άθλησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time