Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για το ποια τελικά θα είναι η οριστική µορφή που θα πάρουν τα πρώην βασιλικά κτήµατα του Τατοΐου, µετά τη σχετική συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, µε τον βασιλιά Κάρολο, το απόγευµα της περασμένης ∆ευτέρας (30/11), κατά την επίσκεψή του στο Κάστρο του Ουίνδσορ στη Μ. Βρετανία. 

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των «Π», το ίδρυµα του Καρόλου (Prince’s Trust) διατηρεί συµβουλευτικό ρόλο στην ανάπλαση του Τατοΐου, που ήδη «τρέχει» µε την υποστηρικτική χρηµατοδότηση των 12,5 εκατ. στερλινών (14 εκατ. ευρώ). 

Ο βασικός άξονας της αναµόρφωσης στηρίζεται στην ανάπλαση, που οµοίως είχε γίνει για τη σκοτσέζικη έπαυλη Dumfries House, την οποία διαχειρίζεται το ίδρυµα του Καρόλου µετά την απόκτησή του έναντι 45 εκατ. στερλινών, το 2007. Θυµίζουµε πως το Dumfries House είναι ένα εξίσου ιστορικό κτίριο του 18ου αιώνα, που, όπως το Τατόι, απλώνεται σε µια τεράστια έκταση κτηµάτων, µε δυνατότητα διαµονής σε παραδοσιακούς χώρους φιλοξενίας, κάτι αντίστοιχο που σχεδιάζεται και για το Τατόι.

Τι θα αλλάξει

Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο ανάπλασης των πρώην βασιλικών κτηµάτων στο Τατόι βασίζεται σε δύο εισηγήσεις που θα αναµειχθούν: το µοντέλο Dumfries House και τη λειτουργία µουσείου, µε κοινό στόχο να στηθεί µια ολόκληρη «ζωντανή» πολιτεία. Έτσι, µε προϋπολογισµό ύψους 75 εκατ. ευρώ, το σύγχρονο Τατόι θα γίνει δηµοφιλές για την εµπειρία διαµονής σε πολυτελή ξενώνα και άλλες µονάδες φιλοξενίας στο παλαιό κτίριο (π.χ. ξενοδοχείο «Τατόιον»), αλλά και διπλανών κτιρίων που θα ενοποιηθούν. 

Τι θα υπάρχει

Ακόµα, θα διαθέτει κέντρα wellness-spa, χώρους εστίασης, τη δυνατότητα εκπαιδευτικών προγραµµάτων και περιπάτων σε ειδικά διαµορφωµένους κήπους, τη διοργάνωση γιορτών, γάµων και ιδιωτικών εκδηλώσεων, πολλές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις.  Ο γαστρονοµικός τουρισµός και η ανάδειξη ιστορικών κειµηλίων και έργων Τέχνης, σε συνδυασµό µε την ανακαίνιση των στάβλων και του αµαξοστασίου, θα είναι από τα φαβορί του νέου Τατοΐου, που, όπως προβλέπουν κυβερνητικοί παράγοντες σε συνεννόηση µε το υπουργείο Πολιτισµού, αναµένεται να προσελκύει πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση.

Σε containers

Αυτή την ώρα, οι θησαυροί της πρώην βασιλικής οικογένειας βρίσκονται υπό τη διαδικασία συντήρησης και φυλάσσονται σε ειδικά containers. Οι δώδεκα τροχήλατες άµαξες που βρίσκονταν αποθηκευµένες στο κτίριο του Στάβλου από το 1973 φυλάσσονται σε ειδικά διαµορφωµένο λυόµενο οικίσκο εντός του κτήµατος του Τατοΐου.  Μια άλλη εµπορική δραστηριότητα που θα ανοίξει η ανάπλαση του Τατοΐου είναι η αξιοποίηση της ετικέτας «Τατόι» σε premium κρασιά, κάτι που θα αποτελέσει ένα πολύ σηµαντικό περιουσιακό στοιχείο για τους επιχειρηµατίες που σχεδιάζουν να «µπουν» στο συγκεκριµένο πλάνο.

«Πράσινη» διάσταση

Τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο βασιλιάς Κάρολος έχουν όραµα για µια ειδική ανακαίνιση, που -µέσω του νέου Τατοΐου- θα αναγάγει την Αθήνα σε µια πρωτεύουσα-πρότυπο πολιτισµού, φιλοξενίας και αειφορίας. Γι’ αυτό, η τελική µορφή του Τατοΐου βασίζεται στη βιωσιµότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και αναµένεται να αποτελέσει ένα κέντρο επαγγελµατικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηµατικότητας.

Μάλιστα, νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν µε στόχο την αναβίωση παραδοσιακών αγροτικών, κτηνοτροφικών και οινοπαραγωγικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, τα προϊόντα που θα παράγονται στο κτήµα και στο αγρόκτηµα θα αξιοποιούνται ενισχύοντας τη βιωσιµότητα, αλλά και την ποιότητα.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 3 Δεκεμβρίου 2022