Υψηλό παραμένει το φορτίο για μία ακόμη ημέρα στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.496 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, με τους θανάτους να αγγίζουν τους 53,  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Την ίδια στιγμή, την παράταση του lockdown έως τις 5 Απριλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολτιικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράταση του lockdown 

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» Πρόκειται για: την Κοζάνη, την Πέλλα, τα Γρεβενά, το Κιλκίς και τη Βέροια. Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος».

Παπαευαγγέλου: Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας

Εικόνα σταθεροποίησης, πρώτη φορά σήμερα, μετά από επτά εβδομάδες, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε.

Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας. Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.





Koντοζαμάνης: Αυτό είναι το σχέδιο για τα self test

Στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου τα self test για έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Όπως έχουν δείξει έρευνες, ένας στους τρεις δεν έχουν συμπτώματα και τα τεστ αντιγόνων βοηθούν στον περιορισμό του ιού.

Η στρατηγική του self testing θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης τη πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός. Τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.

Το σχέδιο για τα self test

Tα self test είναι κυρίως ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και είναι εύκολα στη χρήση. Όπως εξήγησε και προηγουμένως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το self test δεν διαφέρει από το τεστ κύησης και σημείο-κλειδί αποτελεί η δειγματοληψία του. Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία εκμάθησης για το self test στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω βίντεο.

Από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών. Τις πρώτες ημέρες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για δήλωση θετικού αποτελέσματος, θα δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα selftesting.gov.gr

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Εργαζόμενους
σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
Στα σχολεία:
υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό


Την άμεση επανεκκίνηση των σχολείων ζήτησε η Κεραμέως

Την άμεση επανεκκίνηση των σχολείων της χώρας μας, συγκεκριμένα για την Δευτέρα 5 Απριλίου ζήτησε, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Επιτροπής, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε.

Την πρόταση της Νίκης Κεραμέως συζήτησε, αλλά μόνο διεξοδικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τα μέλη της συμφώνησαν η πλέον αναλυτική και εμπεριστατωμένη συζήτηση για το θέμα της επανεκκίνησης των σχολείων να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασής τους, την Παρασκευή 2 Απριλίου. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με το θέμα το οποίο έθεσε η υπουργός Παιδείας.


Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προτείνουν οι ειδικοί

Προτάσεις προκειμένου να αλλάξει το σκηνικό των απαγορεύσεων με την αγορά ανοιχτή αλλά και τα εστιατόρια προτείνουν οι ειδικοί καθώς παράλληλα ανοίγει ο καιρός, αυξάνονται οι εμβολιασμένοι και ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους, καφετέριες και εστίαση, θα είναι πιο ελεγχόμενος.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την εξέλιξη της πανδημίας

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά τις εκκλησίες η αρχή θα γίνει με τους Χαιρετισμούς. Αρχικά θα επιτραπεί ένας συγκεκριμένος αριθμός πιστών στους ναούς που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την εξέλιξη της οανδημίας. Επίσης οι ψάλτες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ δυο φορές τη βδομάδα

Μάλιστα, από την πλευρά της Εκκλησίας τονίζεται πως η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα «θα καθοριστεί εν πολλοίς από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο, καθώς και από τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων». Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.


Ειδικοί: Πάσχα ή καλοκαίρι το δίλημμα – Αργή διαδικασία η αποκλιμάκωση

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντώντας στο δίλημμα που φαίνεται να θέτουν οι ειδικοί. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, ο κύριος Μανωλόπουλος επεσήμανε πως «αν έχουμε υψηλά κρούσματα προς το τέλος Μαϊου και τον Ιούνιο δεν θα έρθει κανείς στην Ελλάδα».

Ο κύριος Μανωλόπουλος έχει πάρει θέση στο δίλλημα κι έχει πει να μην ανοίξουμε τώρα, να προστατεύσουμε το Πάσχα για να γλιτώσουμε το καλοκαίρι. «Το είπα προς όλους μας , ότι πρέπει ίσως να βγάλουμε από το μυαλό μας την ελπίδα ότι θα έχουμε ένα κανονικό Πάσχα αυτό που στερηθήκαμε πέρυσι. Γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν για να έχουμε ένα κανονικό Πάσχα και αν τυχόν κάνουμε να πλησιάσουμε σε ένα κανονικό Πάσχα θα το πληρώσουμε με αυξημένα κρούσματα αργότερα που θα επηρεάσουν την εικόνα της χώρας μας τέλη Μαΐου θα ουσιαστικά θα καθορίσουν το με τον τουρισμό. Και ξέρετε ο ξένος τουρίστας θα κοιτάξει τα νούμερα. Άρα ρισκάρουμε λοιπόν να βελτιωθεί λίγο η εικόνα προς το τέλος Απριλίου να ανοίξει το πάσχα να ξαναανέβουν τα κρούσματα και να χάσουμε την προσπάθεια που κάνουμε τόσους μήνες», τόνισε.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 5 Απριλίου και το λιανεμπόριο στις 12 ανέφερε ότι: «Με το να γίνουν κάποιες κινήσεις ίσως να ανοίξουν κάποια πράγματα, με πολύ με έλεγχο και με προσοχή και αυτό δεν είμαι αντιθέτως. Αυτό που είπα πρέπει να σκεφτούμε ότι το Πάσχα μπορούμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών, να φύγει κόσμος και να πάει στα χωριά τους, στις πόλεις καταγωγής του… Θα μεταφερθούν και τα κρούσματα από το κέντρο δτις επαρχείες και μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια που κάνουμε». Κλείνοντας, στάθηκε στην διαδικασία εμβολιασμού, που πλέον από το τέλος Μαΐου «θα δούμε μια πραγματική διαφορά, άρα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε».