«Γρίφος» η εστίαση - Πότε θα ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες
Το σχέδιο για την επαναλειτουργία
Στα μέσα Απριλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εστίαση σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα επιστήμονες και κυβέρνηση, ωστόσο η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι μέρες που ακολουθούν αποτελούν κρας τεστ για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση τον επόμενων στόχων.
Αν και το take away και delivery βοήθησαν προκειμένου να πάρουν «ανάσες» κάποιες μικρές κυρίως επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν το 20% του κλάδου αξιοποίησε αυτή την επιλογή, καθώς ειδικά στις αμιγώς υπηρεσίες εστιατορίου το κόστος λειτουργίας κρίθηκε δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τα όποια οφέλη.
Η εστίαση και οι ειδικοί
Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.
«Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους,Τ να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Alpha 98,9 τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα έχει βελτιωθεί ο καιρός, να λειτουργήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια.
«Την επόμενη εβδομάδα, μια εβδομάδα μετά που θα ανοίξει ο καιρός, πρέπει να ανοίξουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια, σε εξωτερικούς χώρους. Αντί να μαζευόμαστε μέσα στα σπίτια, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, ας τρώμε ανά 4 σε εξωτερικό χώρο. Και όλοι αυτοί που θα δουλεύουν, δεν θα μαζεύονται στα σπίτια να τρώνε. Είναι θέμα κοινής λογικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα επιστήμονες και κυβέρνηση, ωστόσο η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι μέρες που ακολουθούν αποτελούν κρας τεστ για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση τον επόμενων στόχων.
Αν και το take away και delivery βοήθησαν προκειμένου να πάρουν «ανάσες» κάποιες μικρές κυρίως επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν το 20% του κλάδου αξιοποίησε αυτή την επιλογή, καθώς ειδικά στις αμιγώς υπηρεσίες εστιατορίου το κόστος λειτουργίας κρίθηκε δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τα όποια οφέλη.
Η εστίαση και οι ειδικοί
Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.
«Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους,Τ να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Alpha 98,9 τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα έχει βελτιωθεί ο καιρός, να λειτουργήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια.
«Την επόμενη εβδομάδα, μια εβδομάδα μετά που θα ανοίξει ο καιρός, πρέπει να ανοίξουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια, σε εξωτερικούς χώρους. Αντί να μαζευόμαστε μέσα στα σπίτια, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, ας τρώμε ανά 4 σε εξωτερικό χώρο. Και όλοι αυτοί που θα δουλεύουν, δεν θα μαζεύονται στα σπίτια να τρώνε. Είναι θέμα κοινής λογικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.